Corem skapar moderna lager i Västberga

En växande trend med citylogistik och en hög efterfrågan ställer nya krav på dagens lager- och logistiklokaler. Det tar Corem hänsyn till när man bygger ut för Martin & Servera i Västberga. – Vi måste bygga så yteffektivt och energibesparande som det går, säger Sebastian Schlasberg, regionchef för Stockholm på Corem.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2018-10-03 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Per-Erik Adamsson


Corem har i dag sex fastigheter i Västberga med en total uthyrningsbar yta om cirka 50 000 kvadratmeter.
Artikelbild

Sebastian Schlasberg
Bild: Per-Erik Adamsson


– Det är ett område som både vi och staden tror starkt på, och vi har successivt ökat vårt innehav här under årens lopp. Vi har också bidragit till den strukturförändring som Västberga har gått igenom som har gjort det till ett tryggare och mer modernt område, ­säger Sebastian Schlasberg.

Bland annat har man rustat upp Västberga allé som har blivit ett stråk för kontor och proffsbutiker. I andra änden av området, den östra delen mot Årsta, ligger ­fokus istället på citylogistik.

– Jernhusen och Trafikverket har satsat på att skapa en modern kombiterminal i Årsta, och det är ett område som är intressant för oss att växa i inom logistik, säger Jesper Carlsöö, uthyrningschef på Corem, och fortsätter:

– Det är stora mängder gods som passerar de här kombiterminalerna, och det är ett läge som uppskattas av våra kunder.

Utvecklar Lastkajen


Just nu arbetar Corem med att utveckla fastigheten Lastkajen, som hyrs av Martin & Servera. Både fastigheten och hyresgästen har varit en del av Corems verksamhet sedan start.

– År 2012 genomförde vi första delen av denna utveckling när vi uppgraderade hela deras värmesystem till bergvärme – det uppmärksammades och belönades med Green Building Partner Award, då just kyl- och fryslager spiller väldigt mycket värme. Nu kunde vi ­lagra överskottsvärmen i berget och använda under den kallare årstiden, säger Jesper Carlsöö.
Artikelbild

Jesper Carlsöö
Bild: Corem


Kapacitetsökning på 25 procent


Projektet innefattar en utbyggnation som innebär en kapacitetsökning på kring 25 procent.

– Vi kommer att riva delar av det gamla huset, för att istället bygga nytt och bygga på höjden. Samtidigt kommer mycket av den tekniska utrustningen att uppgraderas. Det kommer att innebära en ännu bättre verkningsgrad, säger Jesper Carlsöö.

Projektet initierades under fjärde kvartalet 2017, och beräknas vara färdigställt i början av 2019.

– I och med bland annat nedläggningen av lager- och logistikverksamhet i Slakthusområdet blir det svårare och svårare för staden att erbjuda relevanta ytor för den typen av verksamhet i sådana här lägen, säger Jesper Carlsöö.

Martin & Servera sålde för en tid sedan sitt tidigare huvudlager i Årsta, för att istället bygga nytt i Enköping.

– En effektiv lösning för dem att kunna stanna kvar i området var att utöka sin anläggning här i Västberga för citylogistik, säger Jesper Carlsöö.

– Det vi skapar för Martin & Servera i Västberga kommer att bli deras mest moderna omlastningshub i centrala Stockholm. Deras målsättning är att förse sina kunder på ett så energieffektivt sätt som möjligt, säger Sebastian Schlasberg, och fortsätter:

– Lager och logistik trycks överlag bort söder om staden, och då måste vi se till att bygga så yteffektivt och energibesparande som det går.

På Martin & Servera är man nöjda med utvecklingen.

– Martin & Servera har många små och stora kunder i Stockholm, och omlastningscentralen i Västberga är viktig för oss. Vi ser fram emot moderniseringen av lokalerna, säger Per-Erik Kanström, central fastighetschef på Martin & Servera.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration