Stora möjligheter i Hisings Backa

På Exportgatan i Hisings Backa erbjuder Corem både klassiska logistiklokaler – och ett helt nytt koncept för yrkesbutiker. – Det är ett läge som våra ­kunder uppskattar, säger ­Jesper Carlsöö, uthyrningschef på ­Corem.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2018-09-05 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Bosse Svensson


Corem har två fastigheter på Exportgatan, där den ena är en lager- och logistikfastighet. Den omfattar sammanlagt 8 600 kvadratmeter och består av två byggnader, där 7 500 kvadratmeter är lager­ytor och 1 100 kvadratmeter är kontors- och personalytor. Ytorna står i dag vakanta.

– Fastigheten har länge hyrts av samma hyresgäst, och nu har vi möjlighet att anpassa ytorna efter en ny aktör, säger Jesper Carlsöö.

Han menar att fastighetens största styrka är dess läge. När det gäller fastigheter för citylogistik i dag handlar det om att så smidigt som möjligt försörja tätbebyggda områden med gods och paket.

Krav på flexibilitet


– Det är i dag ett dilemma att nå sina kunder när och där de vill. Överallt där människor bor tätt ser vi samma bekymmer då kunderna har höga krav på flexibilitet. Därför vill man lägga sina omlastningscentraler så citynära som möjligt – och ett sådant läge har vi i Hisingsbacka, säger Jesper Carlsöö.

En perfekt placering för omlastningscentraler menar han är max två mil från citykärnan.

– Det är ett läge som våra kunder uppskattar, och som gör att de i sin tur kan uppfylla sina kunders krav och önskemål, ­säger han.

Corems andra fastighet på Export­gatan ligger närmare centrala Göteborg i ett område där det, som Jesper Carlsöö beskriver det, har skett en omvandling i det dolda. Här har äldre verkstäder tillsammans med ­lager- och logistiklokaler blivit etableringsplatser för yrkes­butiker som exempelvis Dahl, Ahlsell, XL Bygg och Beijer Bygg. För sin fastighet på Exportgatan 23 vill nu Corem testa ett helt nytt koncept som man kallar för Prostop. Konceptet innebär att man samlar just yrkesbutiker i varierande storlek och med olika inriktning på ett och samma ställe – och skapar handelsområden.

– Vi vill erbjuda ett koncept där man gör som bilhandlarna har gjort länge, alltså lägger verksamheter vägg i vägg med sina konkurrenter. Konsumenthandeln har också gjort det – El­giganten etablerar sig vid Mediamarkt och Rusta vid Jula. Vi tror stenhårt på konceptet, ­säger Jesper Carlsöö.

– Kunderna vill ha liknande verksamheter på samma ställe för att kunna jämföra och bara behöva åka till ett ställe, fortsätter han.

För att få till så många kvadratmeter som möjligt på fastigheten kommer yrkesbutikerna att ligga i två plan när Corem bygger en helt ny, ändamålsenlig anläggning för verksamheten.

– Yrkesbutiker i två plan är något som är helt nytt för Göteborg, men som har gjorts i Stockholm med stor framgång, säger han.

Sommaren 2019


De har även frågat yrkesbutikerna vilken aktör de helst vill se som sin närmaste granne – och då fått svaret breda bygghandlare. Därför var det också det första avtalet man signerade, och på Exportgatan blir det K-Rauta som flyttar in. Inflyttning beräknas ske under sommaren 2019. Den andra klara hyresgästen är än så länge Din Bil som ska sälja transportbilar och flyttar in strax efter K-Rauta.

Prostop har också ett systerprojekt i Borås där Hornbach och Bevego är klara hyresgäster. Respektive område i Borås och på Exportgatan omfattar ungefär 20 000 kvadratmeter.

– Det är ett helt egenutvecklat koncept som vi absolut vill ta vidare i framtiden, avslutar Jesper Carlsöö.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration