Här byggs Sveriges största solcellspark

Sveriges hittills största solcellspark ska byggas på Sernekes mark vid Säve flygplats. Anläggningen ingår i en storsatsning på solenergi som görs av Göteborg Energi.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2018-08-29 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Serneke


Solcellsparken i Säve kommer att uppföras strax norr om flygfältet på en elva hektar stor yta, vilket motsvarar lite mindre än 16 fotbollsplaner. Anläggningen beräknas stå klar under hösten 2018.

Solcellsparken i Säve blir Sveriges hittills största på fem MW, och kommer att producera el motsvarande årsförbrukningen av hushållsel för 1 000 villor. En del av parken kommer också att avsättas till andelsägande för privatpersoner.

– Solen är framtidens förnybara energikälla. Att kommunala bolag vågar och ser till att genomföra sådana här satsningar är extremt viktigt för att vi ska få fart på utvecklingen av solenergi. Vi måste jobba tillsammans för att skapa det hållbara samhället, ingen kan göra det på egen hand, säger Ola Serneke, vd för Serneke.

– Intresset för solenergi har vuxit explosionsartat de senaste åren och det finns en stor efter­frågan på olika solcellslösningar bland våra kunder. Med vår satsning ökar vi produktionen av förnybar el i Göteborg och tar ytterligare ett steg mot ett förnybart energisystem Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda både företagskunder och privatkunder att vara med på resan, säger David Hellström, marknads- och försäljningsdirektör på Göteborg Energi.

Göteborg Energi har skrivit ett 30-årigt arrendeavtal på den aktuella marken, som ingår i de cirka tre miljoner kvadratmeter mark kring Säve flygplats som Serneke äger.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration