Då skvallrar bostadsrättsägare på grannen

I samband med sommarens semestrar är det många som passar på att hyra ut sin lägenhet för att kunna tjäna en extra slant. Men hur reagerar egentligen grannarna om de upptäcker att någon hyr ut sin bostad utan tillåtelse?

Skriven av Redaktionen 2018-05-23 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

I Sveriges Bostadsrättsrapport, som Gfk Norm genomfört på uppdrag av SBC Sveriges Bostadsrättscentrum svarar närmare var tredje person att det alltid borde vara okej att hyra ut sin lägenhet i andra hand, oavsett tidsspann. Något som många bostadsrättsföreningar har strikta förhållningsregler till och dessutom kräver styrelsens tillstånd. Resultatet visar även att yngre personer är mer öppna för en oreglerad uthyrning än äldre, som trots det anser det vara okej att hyra ut lägenheten under kortare perioder.

Trots öppenheten till andrahandsuthyrningen är det många som skulle agera om det upptäcker att grannen hyr ut utan styrelsens tillstånd. I rapporten uppger hela 38 procent att de skulle kontakta sin bostadsrättsförening direkt om ärendet. Var femte uppger att de skulle hålla lägenheten i fråga under uppsikt och endast 15 procent skulle ta tjuren vid hornen och prata med grannen det gäller.

– Det är viktigt att det finns en öppenhet och transparens i bostadsrättsföreningar. Både när det
kommer till tydliga regler och rutiner kring vad som gäller angående andrahandsuthyrning. Men också mellan styrelsen och medlemmarna så att alla känner att de kan ha öppna dialoger med varandra. Vid minsta osäkerhet kring rådande regler bör man i första hand ta reda på vad som gäller och ta juridisk hjälp innan det blir fel. Det är betydligt enklare att klara ut eventuella oklarheter innan felaktigheter begåtts, säger Monika Jukic, chefsjurist på SBC.

Så skulle svenskarna agera om de upptäckte att grannen hyrde ut lägenheten utan tillåtelse:

1. Vända sig till föreningen direkt, 38 procent
2. Avvakta men hålla den berörda lägenheten under uppsikt, 21 procent
3. Inte göra någonting, 17 procent
4. Prata med grannen som hyr ut sin lägenhet, 15 procent

SBC:s tips inför sommarens andrahandsuthyrningar:

- Ansök i god tid om föreningens tillstånd eftersom det kan ta tid att få ansökan godkänd i semestertider.
- Kolla upp hyresgästen ordentligt och begär exempelvis en kreditupplysning.
- Skriv ett andrahandskontrakt där alla formaliteter tydligt framgår.
- En del hemförsäkringar kan vara otydliga huruvida bostadsrättstillägget gäller när bostadsrättshavaren inte är bosatt i lägenheten. Kolla därför upp att försäkringen täcker eventuella skador under uthyrningen.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration