"Vi satsar på attraktiva områden"

När Folksamgruppen ökar satsningen på fastig­heter är Göteborg en prioriterad marknad och förra året storköpte bolaget i staden – bland annat Gröna Skrapan i Gårda. – Enligt vår uppfattning är det ett av de bästa kontorshusen i Göteborg, säger Lars Johnsson, chef för Folksamgruppens fastighetsverksamhet.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2018-05-09 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

En av de bästa kontorsfastigheterna i Göteborg. Så beskriver Folksamgruppen Gröna Skrapan i Gårda.
Bild: Stena Fastigheter.


Det var för några år sedan som Folksamgruppen tog beslutet att öka sitt fastighetsinnehav. Som en av Sveriges största förvaltare av pensionspengar har de hand om ett värde av 430 miljarder kronor – och har ungefär halva svenska befolkningen som kunder.

– Därför är det så klart viktigt att pengarna förvaltas på bästa möjliga sätt, fördelat på aktier, obligationer och fastigheter, säger Lars Johnsson.

– Vi vill att avkastningen ska vara så hög som möjligt i förhållande till risken, och därför är ett visst inslag av fastigheter betydelsefullt.

2015 låg fastighets­innehavet på 5,5 procent av det sammanlagda förvaltade kapitalet. För att öka andelen fastigheter anställdes Lars Johnsson och sedan dess har värdet gått från 17 till 33 miljarder kronor, vilket innebär att man numera är uppe i åtta procent.
Artikelbild

Lars Johnsson.
Bild: Lars Nyman


– Vi är också ett nationellt bolag som har kunder över hela landet, och ville därför sprida vårt fastighetsinnehav utanför Stockholm och Malmö. Därför tog vi steget in i Göteborg förra året, säger Lars Johnsson.

Vill sprida riskerna


Att de vill sprida sitt fastighetsinnehav över landet har också att göra med att näringslivet ser olika ut i de olika städerna, och målsättningen är att sprida riskerna över många branscher.

Det första köpet i Göteborg gjordes av Elof Hansson på Odinsgatan där man köpte en kontorsbyggnad som omfattade 7 500 kvadratmeter. I december 2017 genomförde Folksam sitt nästa stora köp när de köpte fyra kontorsfastigheter av Stena Fastigheter. De fyra fastigheterna omfattar över 36 000 kvadratmeter och tre av dem ligger i Gårda – däribland karaktäristiska Gröna Skrapan.

– Gröna Skrapan ser vi som en bra plattform för oss, och det är enligt vår uppfattning ett av de bästa kontorshusen i Göteborg. Det är byggnad med höga hållbarhetskrav som är certifierad enligt Leed Platinum, och det är ett attraktivt hus att verka i.

Nyproduktion av kontorshus


Folksams fastighetsvärde i Göteborg är nu uppe i cirka två miljarder – och planen är att fortsätta växa. Dels med kontor, men även med bostäder.

– När vi nu ska bygga upp vårt innehav i Göteborg satsar vi på områden som man upplever som attraktiva för att etablera kontorsverksamhet i. Både Gårda och centralenområdet uppfyller de kraven. Vi tittar även inom Vallgraven och i Gullbergsvass, säger Lars Johnsson.

Han pekar på att det just nu finns många planer för nyproduktion av kontorshus i Göteborg – något han menar kan vara både bra och dåligt.

– Eftersom det tidigare har varit låg produktion och det nu kommer mycket på en gång så kan det dämpa hyresutvecklingen något. Men samtidigt behöver Göteborg nya kontorslokaler för att näringslivet ska kunna växa och utvecklas.

Även i Gårda är byggplanerna många, vilket Lars Johnsson tror kommer att göra området än mer attraktivt.

– Gårda har många fördelar. Bland annat är det lättillgängligt från lederna, du behöver inte in och krångla i staden men får ändå en placering i ett centralt läge, säger han.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration