"Vi har ett bra lokalt nätverk"

Söderberg Förvaltning har funnits i över 70 år, och har ­genom lokal närvaro och kunskap hittat sin egen nisch. – Vi har valt att växa långsamt med kvalitet och lång­siktighet i fokus, säger Fredrik Söderberg, vd för Söderberg Förvaltning.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2018-05-02 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Fredrik Söderberg började på Söderberg Förvaltning för elva år sedan.
Bild: Söderberg Förvaltning


Familjeföretaget Söderberg Förvaltning har rötter från 1946 då det tidigare moderbolaget grundades, men det är till största del Fredrik Söderbergs pappa som har byggt upp beståndet. Fredrik Söderberg hoppade själv på uppdraget för elva år sedan.

– Jag är civilingenjör och arbetade med något helt annat fram till 2007, då det kändes lämpligt att testa på familjeverksamheten. Planen var kanske inte från början att stanna så pass länge, men det har rullat på bra, säger Fredrik Söderberg.

"Vi vill erbjuda lokaler där människor bor"


Bolaget arbetar uteslutande med kommersiella fastig­heter, och har lagt sitt fokus på den södra delen av Storgöteborg med hus i exempelvis Sisjön, Mölndal och Kungsbacka. Tidigare ägde man även lokaler i centrala Göteborg, men har nu alltså fokuserat på lägen utanför staden.

– Vi har märkt att det för många är både tidsödande och kostsamt att bo utanför staden och varje dag pendla in till sitt arbete. Vi vill därför kunna erbjuda lokaler där människor bor, säger Fredrik Söderberg.

Söderberg Förvaltnings portfölj består dels av nyproduktion som de själva har utvecklat, och dels av totalrenoverade fastigheter.

– Så det är hög kvalitet i hela beståndet, vi har valt att växa långsamt med just kvaliteten i fokus. Så tänker vi även framöver, säger Fredrik Söderberg.

Sammanlagt omfattar beståndet ungefär 20 000 kvadratmeter yta, fördelat på ett tiotal fastigheter.

Vad erbjuder ni för typ av lokaler?


– Vi har både kontorslokaler och butiker, men till största del innehåller vårt bestånd kombilokaler för små och medelstora företag. Traditionellt sett har våra hyresgäster verkat inom hantverk och service, men under de senaste åren har vi sett en förändrad hyresgästprofil i form av webbaserade företag som vill ha kontor och distribution på samma ställe, säger Fredrik Söderberg.

Utökad service


Just nu utvecklar Söderberg Förvaltning på flera håll. Bland annat drivs ett antal projekt i Kungsbacka och Särö centrum, där det sistnämnda ska få ett uppdaterat centrum med utökad lokal service och andra kompletterande kommersiella ytor. Även i Mölndal, närmare bestämt Åbro, vill man långsiktigt utveckla sina fastigheter.

– Vi tror på att utveckla kommersiella lokaler med lokal närvaro. Vi lever och verkar i de områden där vi har våra lokaler, och har också byggt upp ett bra lokalt nätverk här och vet vad företagen i området söker, säger Fredrik Söderberg.

På bolagets kontor arbetar endast tre personer, som jobbar med den ekonomiska förvaltningen. Alla andra tjänster köper man in.

– Det kanske inte alltid är det mest kostnadseffektiva alternativet, men vi tror att det innebär bra service på affärsmässiga villkor, säger Fredrik Söderberg.

Vad gör er unika?


– Vi är långsiktiga ägare och förvaltare, vilket vi tror att hyresgästerna uppskattar. Vår specialitet är att vi erbjuder mindre och mellanstora lokaler för långsiktiga hyresgäster. Större fastighetsägare vill ofta ha stora lokaler – vi har hittat vår nisch bland de lite mindre företagen som värdesätter hög kvalitet och aktiv förvaltning.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration