"Det är viktigt att allting fungerar"

I sina nya lokaler hos Projektpartner fick Sveriges Radio ett bättre läge och en planlösning anpassad efter dagens radioverksamhet.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2018-04-04 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

I centrala Borås hittade Sveriges Radio sina nya lokaler.
Bild: Projektpartner


Det var 2016 som Sveriges Radio, SR, tog kontakt med Projektpartner och var ute efter nya lokaler. Verksamheten genomgick just då en stor omorganisation, vilket gjorde att de befintliga lokalerna på Katrinedalsgatan inte längre passade för deras verksamhet.

Varför flyttade ni?


– Dels handlade om att vi ville ha ett lite mer centralt läge i Borås, då det är viktigt för oss att finnas nära allmänheten. Tidigare satt vi lite i utkanten av centrala staden, där det inte var lika lätt att bara "komma förbi". För oss är det av stor betydelse att kunna inter­agera med publiken, säger Lovisa Vasell, kanalchef på P4 Sjuhärad, och fortsätter:
Artikelbild

Lovisa Vasell.
Bild: Sveriges Radio


– Dessutom jobbar vi nu på ett annat sätt än vi gjorde när vi etablerade oss i våra gamla lokaler, så vi behövde en annan planlösning.

Omfattande ombyggnation


De nya lokalerna hittade man mitt i centrala Borås, på Västerlånggatan.

– Vi sitter själva i huset, och det är ett väldigt bra läge. Här hade vi tidigare Länsförsäkringar som hyresgäst, men när de bestämde sig för att flytta blev det alldeles lägligt att SR kunde flytta in istället, säger Peter Ankarloo, kund- och uthyrningsansvarig på Projektpartner.

Innan SR flyttade in skedde dock en omfattande ombyggnation. SR tog själva ansvar för ombyggnationen med hjälp av ett lokalt byggbolag i Borås.
Artikelbild

Peter Ankarloo.
Bild: Projektpartner


– Det är ju en samhällstjänst så det är väldigt viktigt att allting fungerar, särskilt i exempelvis krissituationer, säger Peter Ankarloo.

Glasväggar en utmaning


En viktig del i utformningen av de nya lokalerna var att kunna placera studion nära entrén, samtidigt som den hade en central placering på redaktionen.

– Vi jobbar med flödesradio och det är många som är inblandade i programmen, så därför är det viktigt med en central placering, förklarar Lovisa Vasell.

Vid studiobygget fanns också höga krav på akustik och ljudisolering. Att väggarna dessutom är helt gjorda av glas var en utmaning för akustikerna – men har löst sig på ett bra sätt enligt Lovisa Vasell.

Förebild för andra


SR startade sina sändningar i de nya lokalerna, som omfattar cirka 750 kvadratmeter, i september förra året. Med den nya centrala lokaliseringen har man kunnat närma sin verksamhet till allmänheten – nu går det till och med att stå utanför och se in genom en glasvägg när de sänder. De anställda sitter och arbetar på en öppen yta – just en öppen planlösning var betydelsefullt i skapandet av de nya lokalerna.

Utformningen av Boråskontoret blir nu även en förebild när SR ska göra om sina andra lokala radiohus runt om i landet.

– Den här flytten har varit väldigt positiv för oss, de gamla lokalerna fungerade inte för vår verksamhet och skavde dagligen. Det här är mycket bättre anpassat och det är lättare att jobba här, säger Lovisa Vasell.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration