IIS hittade rätt i Sthlm Seaside

Professionellt, digitalt och innovativt. Det var led­orden när Internetstiftelsen i Sverige, IIS, skulle utforma sitt nya kontor. – Det är himla härligt för det känns som att alla medarbetare är stolta över sin nya arbetsplats, ­säger Ulrika Ahlgren, projektledare på IIS.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2018-03-21 | Flytt

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Ett av önskemålen från personalen var att det skulle finnas ytor där de kunde träffas.
Bild: Mathias Nero


För IIS började det hela med att det sattes igång ett arbete på kontoret med syfte att komma fram till förbättringspunkter för den dåvarande arbetsplatsen på Ringvägen i Stockholm. Bland annat konstaterade man att det fanns ganska stora renoveringsbehov.

– Vi hade suttit i vårt kontor i tio år, och det fanns helt enkelt saker som behövde förändras och förbättras, förklarar Anette Hall, projektägare på IIS.

Renoveringsbehoven förankrades med både ledning och hyresvärd, och en kravspecifikation togs fram.
Artikelbild

Ulrika Ahlgren och Anette Hall.
Bild: IIS


– Det var ganska många krav och önskemål som hade uppkommit, och vi valde att kontakta Tengbom för att få hjälp att komma till rätta med dessa, och också få hjälp med att få med våra medarbetare i processen. När vi hade kommit så långt insåg vi att de nuvarande lokalerna inte skulle kunna leva upp till våra krav, så som bland annat högt i tak och bättre ventilation, vilket gjorde att vi ville se oss om efter nya lokaler, säger Anette Hall.

I kravspecifikationen fanns bland annat med att man ville samla verksamheten på ett plan, att det ­skulle finnas gemensamhetsutrymmen och en huvudingång med möjlighet till föreläsningar och kurser.

– Från våra medarbetare fick vi också reda på att man önskade fler mindre rum att arbeta i, samt att kontoret skulle vara miljöanpassat, säger Anette Hall, och fortsätter:

– Vi fick en viktig start tillsammans med Tengbom genom att vi fick med oss personalen. Vi gjorde kollage och visualiseringar där medarbetarna var inblandade, och undersökningar för att nå deras önskemål. Vi gjorde dessutom en rad studiebesök för att se hur andra företag hade löst utformningen av sina kontor.

Hur tänkte ni geografiskt?


– Vi ville gärna ha kvar kontoret innanför tullarna, helst på söder där vi satt innan då många av våra medarbetare bor där, eller pendlar söderifrån.

I slutändan hamnade IIS precis utanför tullarna i nybyggda Sthlm Seaside, bara ett stenkast från sitt tidigare kontor.

– Det har blivit helt fantastiskt, vårt nya kontor ligger precis vid kanalen i Hammarby sjöstad, säger Anette Hall.

Anpassades efter önskemål och behov


Eftersom de flyttade in i ett nybyggt hus hade de chans att vara med och utforma lokalerna efter sina önskemål och behov.

– Vi arbetade nära fastighetsägaren Skanska, de var otroligt professionella och tillmötesgående, säger ­Ulrika Ahlgren.
Artikelbild

Goto 10 är en startochmötesplats för entreprenörer.
Bild: Mathias Nero


I och med flytten till Sthlm Seaside kunde IIS också utveckla sin verksamhet – enligt önskemålet ryms deras huvudverksamhet på ett plan på våning fem, men på våning ett och två har de även en nystartad verksamhet. Verksamheten, som kallas för Goto 10, är en start- och mötesplats för alla som vill utveckla sin internetidé med ett café tillsammans med utrymmen för meet-ups, seminarier och nätverksträffar. Här finns också arbetsplatser för entreprenörer, ett så kallat co-working space.

Huvudverksamheten omfattar 2 400 kvadratmeter, medan de övriga två planen utgörs av cirka 950 kvadratmeter totalt.

Samstämmighet i inredningen


Även om verksamheten numera är delad på flera plan har det varit viktigt för IIS med samstämmighet i inredningen – allt från färger, materialval och koncept går igen.

– Utformningen grundar sig i arbetet med medarbetarna som inledde processen, där Tengbom sedan har ordnat med designen, säger Ulrika Ahlgren.

Förutom Tengbom har IIS också haft hjälp av Ciceron Projekt som ordnade med logistiken vid flytten och Pelle Hallberg som hjälpte till med återanvändning och bortskänkning av möbler från det tidigare kontoret. Inflyttning i det nya kontoret skedde i mars 2017.

– Det har blivit så bra, det är himla härligt för det känns som att alla medarbetare är stolta över sin nya arbetsplats. Vi gjorde även en undersökning kring ­trivsel strax efter inflyttning som fick jättebra resultat.

Hur ser det ut interiört?


– Det är ljusa lokaler med högt i tak. Kontoret är inte aktivitetsbaserat, men det är förberett för det och det finns möjlighet att byta skrivbord om man vill. Här finns också en blandning av öppet landskap och egna, mindre rum, säger Ulrika Ahlgren.

– I uppstartsarbetet jobbade vi med tre värdeord som sedan har följt med genom hela processen; professionellt, digitalt och innovativt. Allt det tycker vi går igen i vår inredning, avslutar Anette Hall.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration