"Man skapar en destination"

Med Åby Arena får Mölndal ett nytt, spännande upplevelsecenter med plats för såväl mässhall som hotell­verksamhet och kontor. – Utvecklingen innebär ett gemensamt mervärde, säger Göran Joneskär, regionchef på Klövern.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2018-02-28 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Byggnationen pågår just nu för fullt vid Åbyvägen, och så här ska det se ut när det är klart.
Bild: Arkitektbyrån Design


Utvecklingen av Åby travområde inleddes för cirka femton år sedan. Och redan har en hel del hänt – på gamla Stallbacken har det blivit bostäder och det finns numera en rid- och hoppbana på innerbanan. Planerna för det som ska bli Åby Arena inleddes 2008, då Åby Travsällskap och Easyfairs började fundera kring utvecklingen av en mässhall i anslutning till travbanan.

– Grundtanken har hela tiden varit att stärka platsen, då det är en stor anläggning som står oanvänd stor del av tiden och bara används i samband med travverksamheten, säger Göran Joneskär.

Engagerade sedan 2014


Klövern blev delaktiga i projektet omkring 2014 ­genom en förfrågan från Easyfairs, som sedan blev ­Klöverns hyresgäst för mässhallen.

– De frågade om vi ville engagera oss och därefter inledde vi samarbetet med Åby Travsällskap och bildade ett gemensamt bolag där vi i dag äger 70 procent och Åby Travsällskap äger 30 procent, säger Göran ­Joneskär.
Artikelbild

Göran Joneskär.
Bild: Klövern


Det första steget i den gemensamma planeringen var en mässhall om 10 000 kvadratmeter – nu har både den och hela projektet vuxit. Numera ingår även ett hotell i 14 våningar, som kommer att drivas av familje­företaget HKC Hotels. Dessutom har det tillkommit två våningar med kontor, dels kontorsytor för mässhallen och dels kontorsyta om 1 500 kvadratmeter som blir tillgänglig för en aktör utifrån. Utöver det kommer Friskis & Svettis att flytta in.

– Projektet är just nu i full gång – mässhallen blir en avlång byggnad längs med Åbyvägen. Stommen för hotellet har också börjat växa fram, vi räknar med ungefär en våning per vecka, säger Göran Joneskär.

Nära till allt


Mässhallen och Friskis & Svettis ytor ska stå klara för inflyttning den 1 januari 2019. Hotellet blir klart två månader därefter och i augusti står kontorsytorna redo.

Åby Arena kommer att ligga nära Mölndals centrum – bostadsområden, caféer, shopping och kända mötesplatser finns runt knuten. Det är också nära till E6 och Söderleden.

Vad betyder utvecklingen för området?


– Den kommer att betyda jättemycket – man skapar en destination. Denna typ av mässanläggning finns inte i Mölndal tidigare och det kommer att kunna bli en plats för event av alla dess slag. Att ha hotellet kopplat till mässan är såklart ett plus för beläggningen, och det finns inte så många hotell i Mölndal och västra Göteborg så det här blir ett positivt tillskott, säger Göran Joneskär.
Artikelbild


Bild: Arkitektbyrån Design


Åby Travsällskap kommer också att utveckla sin egen anläggning, bland annat med ett uppdaterat restaurangkoncept som kommer att finnas att tillgå för hotellgästerna och allmänheten. I stället för att bara vara öppen i samband med travtävlingarna kommer restaurangen att stå öppen från morgon till kväll.

– Utvecklingen innebär överlag ett gemensamt mervärde för området och för de som verkar och rör sig här. I dag besöker cirka 100 000 människor Åbytravet varje år, och inom ett par år räknar vi med en ökning med flera hundra procent tack vare mässan, hotellet och de nya restaurangerna, avslutar ­Göran Joneskär.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration