En av fyra missnöjd med kompetensutvecklingen på jobbet

Var fjärde svensk, 26 procent, anser att de inte får tillräcklig kompetensutveckling på jobbet. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, Manpower Work Life.

Skriven av Redaktionen 2018-02-07 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

– Vår tids stora utmaning ligger i förmågan att snabbt kunna anpassa vår organisations kompetenser till samhällets digitalisering. Att stötta medarbetare i att utveckla sina kompetenser är A och O för svenska företag som vill fortsätta vara konkurrenskraftiga, säger Per Johansson, vd på Experis, en del av ManpowerGroup.

Hela åtta av tio, 79 procent, anser att det är arbetsgivarens ansvar att förse de anställda med kompetensutveckling kring ny teknik och nya arbetssätt. Undersökningen visar också att den vanligaste formen av kompetensutveckling är fysiska kurser och utbildningar.
Undersökningen visar dock att kurser och utbildningar har en svag koppling till självupplevt lärande. I stället upplever svenskarna att den mest effektiva formen av kompetensutveckling är att få tid att själv pröva och experimentera. På andra plats hamnar handledning av ett proffs och därefter medarbetarsamtal.

– Att en fjärdedel uppger att de inte får tillräcklig kompetensutveckling beror också på att de inte får rätt typ av kompetensutveckling. Ledare behöver i större utsträckning fokusera på att skapa arbetsplatser där de anställda känner frihet att själva pröva och experimentera sig fram, säger Per Johansson.

De branscher där flest saknar kompetensutveckling från arbetsgivaren är parti- och detaljhandeln, hälsa och sjukvård samt IT- och telekombranschen.

Branscher där flest vill ha mer kompetensutveckling (andel i procent)

1. Parti- och detaljhandel (31 procent)
2. Hälsa, sjukvård och läkemedel (31 procent)
3. IT- och telekombranschen (30 procent)
4. Finansverksamhet (30 procent)
5. Industritillverkning (30 procent)


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration