"Vi tror mycket på Nässjö"

I ett bra logistikläge i Nässjö har Catena flera fastigheter som nyligen fyllts med hyresgäster. Och nu vill man bygga ytterligare 14 000 kvadratmeter.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2018-01-31 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Catena planerar för 14 000 kvadratmeter nybyggnation för logistik i Nässjö.
Bild: Catena


Under 2016 uppförde Catena en fastighet på 9 000 kvadratmeter i Logistic Park Nässjö. Här flyttade Höglands Logistik in vid årsskiftet. I Nässjö har Catena även en fastighet i form av Rustas tidigare centrallager. Fastigheten omfattar 24 000 kvadratmeter och inhyser sedan i september Inter­sports central- och e-handelslager efter att sportkedjan flyttat sin verksamhet från Göteborg och Jön­köping till Nässjö.

– Höglands Logistik ligger i direkt anslutning till Intersport, som i sin tur ligger i direkt anslutning till Postnords terminal och kombiterminalen, säger Christian Berglund, regionchef för Jönköping/Nässjö på ­Catena.

Nytt logistikkluster


Tanken är att bilda ett nytt logistikkluster i området – och på Catena tror de mycket på läget.

– Nässjö ligger direkt kopplat till stambanan, vilket såklart är mycket positivt, säger Christian Berglund.

Att ha närhet till stambanan tror han också är något som kommer att bli allt viktigare.

– Jag tror att gods mer och mer kommer att fraktas med tåg i framtiden, det kommer exempelvis att bli trångt i hamnarna vilket gör järnväg till ett bra alternativ.
Artikelbild

Christian Berglund.
Bild: Catena


– Vi på Catena etablerar oss där gods kommer eller går, stambanan är viktig för oss och också tillgången till stora vägar. Nässjö är därför en betydelsefull ort för oss, som har tillgång till båda delarna.

14 000 kvadratmeter


De nya lager-/logistiklokaler som Catena nu vill uppföra kan innehålla upp till 14 000 kvadratmeter – som antingen kan hyras ut till en hyresgäst eller delas upp på flera. Inflyttning i den tilltänkta fastigheten sker tolv till 15 månader efter kontraktsskrivning.

– Vi vänder oss till allt från 3PL till mer klassisk lager­verksamhet, men förmodligen kommer vi att bygga höglager som kommer att anpassas efterhand exempelvis om vi får in en större hyresgäst.

– Standard för oss är att bygga med många portar och med högt i tak, det är ett upplägg som passar för de flesta, säger Christian Berglund.

Hur är efterfrågan på logistiklokaler i Nässjö?


– Vi upplever att det är bra tryck på logistik i allmänhet, även i Nässjö, så länge man bygger generella ytor som passar för många.

– Ju fler som etablerar sig i ett område, desto fler tåg och större terminal, vilket i sin tur innebär mer gods. Allting hänger ihop och gör att området fortsätter att utvecklas, och vi tror mycket på Nässjö.

Catena har även en del fastigheter i Jönköping – totalt ror man om ungefär 100 000 kvadratmeter lager- och logistikyta i staden.

– Vi har även en del mark som kan utvecklas för att möjliggöra för fler etableringar. Även i Jönköping är det ett högt tryck.

Varför tror du att efterfrågan på lager-/logistik­lokaler är så hög just nu?


– Mycket tror jag beror på e-handeln, att konsumentens köpvanor har förändrats. Det är en bra tid att verka inom lager och logistik och vi har alltid örat nära marken för att följa de senaste trenderna.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration