"Fortsatt högt tryck"

Rozana Eriksson Yevno på Colliers om de största trenderna för förra året och hur marknaden kommer att utvecklas under 2018.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2018-01-29 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Rozana Eriksson Yevno.
Bild: Francis Löfvenholm


Vilka var de största trenderna på marknaden 2017?


– Redan etablerade kontorshotell har expanderat och nya har etablerat sig i Göteborg. Detta är trevligt för staden, det skapar inte bara en arbetsplats med skrivbord och skrivare lite längre bort, utan man tillför nätverkandet och tillför fler ¨kollegor¨ till företag med färre anställda. Det är många internationella företag som gärna vill öppna kontor i Göteborg, men inte vill ta sig an stora ytor och köpa in alla möbler och så vidare innan de känner sig hemma i staden.

– Aktivitetsanpassat är fortfarande hett och trendigt. Företagen vill också vara nära kollektivtrafiken då Göteborg går mot att inte ha så många parkeringsplatser och att bilen ska ställas hemma. Lokaler med 1800-talsfabrikskänsla är väldigt eftertraktat märker jag.

Hur tror du att marknaden kommer att utvecklas under 2018?


– Det kommer att fortsätta vara ett högt tryck på marknaden, företagen rör på sig fysiskt med en flytt och också med antalet anställda. Jag tror att hyrorna kommer att fortsätta stiga första halvåret och detta för att utbudet på lokaler är så litet. Lager- och logistiklådorna fortsätter att poppa upp, då logistikbolagen flyttar från hamnen när till exempel e-handeln växer och ytorna med dem. Det kommer att fortsätta att byggas och då skapas fler men mindre lokala handelsytor, exempelvis som de gamla torgen som byggdes i mitten av 1900-talet.

Hur kommer hyresutvecklingen att se ut fram­över?


– Jag tror som sagt att hyrorna kommer att fortsätta stiga första halvåret, och detta för att utbudet på lokaler är så litet. På det stora hela tittar bolagen mer på effektivisering av ytor, på logistiken och på planlösningen. Man samlokaliserar sina enheter för att få bättre koll på kostnaderna och organisationen.

Vilka områden stiger mest i popularitet?


– Där kollektivtrafiken är bäst! Lindholmen och CBD, men också Järntorget/Linnéområdet och Gamlestan är populärt.

Några goda råd till företag som söker lokal i Göteborgsområdet?


– Börja tidigt med att söka lokal, minst ett år innan avtalet går ut. Ingen har missat allt som händer i Göteborg med ombyggnationer och nybyggen, vilket gör att stadsbyggnadskontoret går på knäna med bygglovsärenden med mera, handläggningstiden på tio veckor är ett minne blott tyvärr. Hantverkare är extremt svårt att få tag på och utbudet är litet på lokaler. Vad jag menar är att det tar längre tid att hitta rätt lokal och om den dessutom ska anpassas så vill man vara säker på att man kan flytta in i rätt tid. Annars kanske man måste hyra på sig en lokal innan de nya lokalerna står färdiga som gör att flytten blir dyrare än man räknat med. Var alltså ute i god tid!


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration