Nytt kontorskoncept till Jönköping

Med Orangeriet skapas ett nytt kontorskoncept i hjärtat av Jönköping. Fokus i projektet ligger på hög standard och hållbarhet.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2018-02-14 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Projektet kommer i sin helhet att omfatta 18 500 kvadratmeter kontor med butiker eller restauranger i bottenplan.
Bild: Enter Arkitektur


Det nya konceptet kommer att växa fram på Odengatan i Jönköping – och kommer på flera sätt att ta med sig känslan från tidigare verksamheter. Här har Saab haft sin verksamhet, och innan dess hade trädgårdsföreningen sina växthus där huvudbyggnaden står i dag. Omvandlingen kommer att ske i tre etapper. Tanken är att utnyttja den känsla av industri som finns i byggnaden i dag och knyta an till historien med växtlighet och hållbarhet i fokus.

– I och med att Saab flyttar all sin verksamhet var det naturligt att ta ett helt nytt grepp om fastigheten och se hur man kunde nyttja den framöver, säger Astrid Hägg Hansson, lokalförmedlare och marknadsansvarig på Quadrent.

Vill lyfta historien


Den befintliga byggnaden kommer att byggas om och dessutom kommer en del av byggnaden som i dag inte är optimal för kontor att rivas och istället uppförs en ny.
Artikelbild

Astrid Hägg Hansson på Quadrent.
Bild: Patrik Svedberg


– Vi såg en möjlighet att lyfta historien kring fastigheten, samtidigt som vi ser att det saknas unika kontorskoncept i Jönköping, säger Astrid Hägg Hansson.

Visionen är att utveckla fastigheten till ett modernt företagscenter med service och restaurang i bottenplan. Samtidigt vill man skapa en kreativ mötesplats för Jönköpings invånare. Det kommer bland annat att finnas laddstolpar för elbilar, örtagård till restaurangen och cykelboxar – allt för att skapa en så hållbar byggnad som möjligt.

Efterfrågan på kreativa miljöer


Någon fullständig tidsplan är ännu inte satt och i dagsläget sker arbete med uthyrningen i första etappen. Det finns sammanlagt 11 500 kvadratmeter ledig yta och projektet kommer i sin helhet att omfatta 18 500 kvadratmeter kontor med butiker eller restauranger i bottenplan. Quadrent arbetar nu på uppdrag av fastighetsägaren Nordika med att hitta hyresgäster till fastigheten.

Varför tror ni hyresgäster skulle vilja sitta här?


– Vi har märkt en efterfrågan och ett behov av lokaler som kan erbjuda företag innovativa och kreativa miljöer. Att det finns en möjlighet för de anställda att byta sin arbetsmiljö beroende på vilket typ av arbete de sitter med för stunden. Det kommer Orangeriet kunna erbjuda.
Artikelbild

Miljö och hållbarhet är en betydelsefull del av Orangeriet.
Bild: Enter Arkitektur


– Det ligger även i tiden för företag att tänka mer på hållbarhet och miljö, då det är en av våra största samhällsfrågor i dag. Samtidigt ligger det centralt med goda kommunikationer men inte mitt i shoppingstråket, vilket innebär att hyrorna blir något lägre, säger Astrid Hägg Hansson.

Hur ser ni på framtiden i området?


– Jönköping har i dag en hög befolkningstillväxt vilket medför ett ökat behov av bostäder, kontor, vård och omsorg. Det händer mycket i staden, Jönköpings Universitet utökas och det ska byggas ett höghushotell på Tändsticksområdet.

– Jönköping blir en mer och mer attraktiv stad. Allt detta gör att efterfrågan på utvecklingsprojekt liknande Orangeriet ökar. Redan nu pågår tre utvecklingsprojekt i en radie på cirka 75 meter från byggnaden, vilket är ett resultat av detta, avslutar Astrid Hägg Hansson.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration