Med havet som granne

När vi frågar Göran Källfelt om när bolaget senast sålde en fastighet börjar han prata om läget på 1930-talet. Det säger en del om långsiktigheten hos Källfelt Byggnads AB

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-09-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Vi träffas på kontoret på Sven Källfelts gata på Nya Varvet. Bolaget köpte den före detta militär­anläggningen 1986 – området tillhör de nyare i den Källfeltska fastighetsportföljen.

– Mycket av det vi äger i dag har vi byggt själva, säger vd Göran Källfelt, vars farfar Johan startade före­taget för snart 100 år sedan.

– Vi tror att det var 1921 som han byggde det första huset, men vi är inte helt säkra.

Johan Källfelt kom ursprungligen från Källsjö i Halland och tänkte, som flera av hans släktingar, emigrera till ett bättre liv i USA. Men kärleken satte stopp för hans planer. I Göteborg träffade han nämligen Anna – och blev kvar. Efter några år som murare byggde Johan sitt första hus, ett tvåfamiljshus i Kungsladugård. Det blev startskottet för vad som i dag är Källfelts Byggnads AB.

Dagens bolag äger cirka 1 300 lägenheter och 90 000 kvadratmeter kommersiella lokaler, främst i Göteborg, men man har också ett par bostadsfastigheter i Stockholm.

Nya Varvet


Det största kommersiella innehavet är Nya Varvet, som var helt öde – försvaret hade precis lämnat det – när Källfelts köpte området för snart 30 år sedan.

– Då var det helt tomt, ja. Det fanns inte smörjolja här en gång.

Initialt köptes området av två olika aktörer, men den andra gick i konkurs under fastighetskrisen i början av 1990-talet och sedan dess äger Källfelts hela området, som i dag är förvandlat till ett levande företagsområde. Cirka 2 000 personer har sin arbetsplats här i dag, förutom kontorsföretag finns här bland annat skolor, ­restauranger, samhällsinstanser, varvsverksamhet, småbåtshamn – och inte minst det populära hotellet Nya Varvet Studios, med 150 rum, som drivs av ett dotter­bolag till Källfelts.

"Unikt för Göteborg"


– Det här är ett fantastiskt område, och det är unikt för Göteborg i det avseendet att det verkligen är öppet ut mot havet. Göteborg är en stad som traditionellt har varit väldigt dålig på att ta vara på sitt vattennära läge. Men här gör vi verkligen det. Att arbeta med havet som granne, och med lugnet och tystnaden vi har här är verkligen värdefullt och det attraherar väldigt många människor i dag, säger Göran Källfelt.

Området omfattar 55 000 kvadratmeter, hur mycket yta har ni ledigt här i dag?

– Sammanlagt knappt 1 000 kvadratmeter, spritt på flera lokaler.

Nya Varvet är ett speciellt område på flera sätt. Tre av fastigheterna är K-märkta och området är kulturskyddat, vilket innebär att Källfelts måste göra alla ingrepp i samråd med berörda myndigheter. Samtidigt är området överhuvudtaget inte detaljplanelagt.

– Det skulle jag säga är en av områdets styrkor, att vi inte är begränsade av någon detaljplan. Genom att resonera med exempelvis länsantikvarien har vi kunnat få fram bra lösningar och möjligheter för att utveckla området.

Historiska byggnader


På Nya Varvet samsas historiska byggnader från olika århundraden med moderna kontor och bostäder, vilket innebär att området inte bara är populärt bland företag utan också som promenad- och motionsområde. Vad man däremot inte ser är de enorma bergrummen som är insprängda i bergen. Cirka 5 000 kvadratmeter gångar och salar gjordes i ordning som skyddsrum under världskrigen.

– En del av den gamla delen, från första världskriget, är igenbommad, men vissa delar hyr vi ut som förråd, säger Göran Källfelt.

Hela området kring Nya Varvet omfattar 25 hektar, vilket innebär att det finns möjligheter för fortsatt expansion utan att man riskerar att området tappar i särart eller charm. I första hand är det bostäder som planeras.

– Vi har två områden som vi planerar att bebygga med bostäder, ett på 7 000 och ett på 12 000 kvadratmeter. Det blir väldigt attraktiva områden och staden skriker ju efter nya bostäder, men det ska ju malas ­genom byråkratin först.

Förutom Nya Varvet äger Källfelts kommersiella lokaler på flera ställen i Göteborg, bland annat på Wiesel­grensplatsen och Chapmans torg.

I framtiden räknar Göran Källfelt med att bolaget ska växa ytterligare.

– Vi har möjlighet att bygga 40 000 kvadratmeter på egen mark.

Även om Källfelts, sedan över 40 år, inte tar externa bygguppdrag finns byggmästartraditionen kvar så tillvida att man fortfarande har 10–15 egna hantverkare, som snickare, målare och murare, anställda inom bolaget. Inom bolaget finns också flera medarbetare med efternamnet Källfelt. I dag ägs bolaget av fyra kusiner och förhoppningen är naturligtvis att det ska stanna inom släkten.

Hur har ni lyckats hålla ihop företaget inom familjen så länge?

– Jag vet inte, vi har haft gemensamma intressen och värderingar. Vi har alltid byggt företaget långsiktigt, tar inte ut vidlyftiga utdelningar, förvaltar för att behålla.

Vilket gör att vi kommer tillbaka till inledningen – frågan om när bolaget sålde senast:

– Vi säljer inte. Men det är klart att det har förekommit. I början var det tufft, på 30-talet byggde vi en del som vi inte orkade behålla. Men när det tog fart 1938 och framåt byggde vi och behöll med rasande fart. ­Senast vi sålde var väl till Göteborgs stad på Södra ­vägen, när de skulle bygga Universeum och Världs­kultur­muséet. Det måste väl ha varit på 90-talet, vi ville inte men Göran Johansson mer eller mindre tvingade oss att sälja.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration