Moderna kontor med industrikänsla i Gullbergsvass

Partnertext


Bygg-Göta går vidare med succékonceptet Pagoden – gamla lagerlokaler som varsamt omvandlas till moderna kontor.
Ett antal mindre lokaler finns fortfarande tillgängliga på Kämpegatan 4–8, samtidigt som förberedelserna inför nästa etapp – med större lokaler – pågår för fullt.

Skriven av Nicklas Tollesson 2018-06-28 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Det gamla tobakslagret Pagoden omvandlades för några år sedan till moderna kontor. Nu fortsätter Bygg-Göta att utveckla området enligt samma koncept.


I början av 2010-talet förvandlades det gamla tobakslagret Pagoden i Gullbergsvass till moderna kontor, samtidigt som många detaljer i den k-märkta byggnaden bevarades. Resultatet blev ett av Göteborgs mest uppskattade och omtalade kontorsprojekt.

Bygg-Göta arbetar nu vidare med samma koncept. På Kämpegatan, ihopbyggt med Pagoden, pågår en varsam totalrenovering. Det som ursprungligen var vin- och spritlager blir moderna kontor med bevarad känsla. En del gamla detaljer blir kvar – bland annat spröjsen i källarfönstren som är utformade som snapsglas.

De större lokalerna är redan uthyrda och under hösten flyttar hyresgästerna in. Bland annat Abako Arkitektkontor i vindsvåningen på 950 kvadratmeter, och IT-företagen Metry och B3IT på bottenvåningen.

Artikelbild

K-märkta Kämpegatan 4-8 är ett gammalt vin- och spritlager som nu görs om till moderna kontor.


– Pagoden har länge varit fullt uthyrd och det är stort intresse för de nya lokalerna. Ungefär 50 procent är uthyrt och de lokaler som är kvar är på mellan 120 och 190 kvadratmeter, säger Linda Neidert, uthyrningsansvarig på Bygg-Göta.

Källarplanet under de fem kontorsvåningarna görs om till cykelgarage och omklädningsrum.

Artikelbild

Bygg-Göta skapar moderna kontor med industriell känsla. De lediga kontoren i första etappen är mellan 120 och 190 kvadratmeter stora.


Tanken är att Pagodenområdet ska kunna erbjuda hyresgästerna att växa utan att flytta från området. När den här etappen är färdigställd fortsätter Bygg-Göta med förlängningen av byggnaden på Kämpegatan, enligt samma koncept – men med lokaler från 500 upp till 1 000 kvadratmeter.

– Det handlar om cirka 6 000 kvadratmeter kontor enligt samma koncept – k-märkta lokaler som blir moderna kontor men med bibehållen industrikänsla. Det är ett eftertraktat koncept. Vi har redan dialog med intressenter till lokaler här, bland annat sådana som var intresserade av vindsvåningen som ju Abako flyttar in i nu. Vi hoppas på att få ett klart bygglov under hösten och att första inflyttning i den nya etappen ska kunna bli under våren 2020.

På sikt räknar Bygg-Göta med att bygga ihop hela kvarteret mellan Pagoden vid Göta Älv och Götaleden. Där det i dag är parkeringar ut mot leden och utefter Torsgatan har Bygg-Göta byggrätter för kontor.

Bygg-Göta satsar på att lyfta hela området och innergården görs om till en mysig mötesplats. De gamla garagen görs om till verksamhetslokaler, eventuellt kommer ytterligare en servering att komplettera restaurangen i Pagoden.
Artikelbild

Bygg-Göta satsar på att lyfta hela området och innergården görs om till en mysig mötesplats. De gamla garagen görs om till verksamhetslokaler, eventuellt kommer ytterligare en servering att komplettera restaurangen i Pagoden.


– Det är redan i dag ett jättefint område som bara kommer att bli bättre. Vi satsar mycket på att utveckla innergården. Den nya entrén från Kämpegatan leder genom byggnaden och ut på innergården som blir en naturlig och mysig samlingspunkt.

När överdäckningen av leden är klar ligger Pagodenområdet bara ett par minuters promenad från Centralstationen och i Göteborgs stads planer för området är Kämpegatan inritat som ett grönt promenadstråk.

– Det här är verkligen ett framtidsområde, säger Linda Neidert.


Dela på linkedIn Skicka till e-post