Så ska Vasakronan göra Sergel säkert

Vasakronan vill förvandla ett av Stockholms mest bespottade områden till en ”selfieplats”. För Lokalnytt berättar bolagets fastig­hetsutvecklingschef om jätte­projektet som tar form runt Sergels torg.

Skriven av Victor Friberg 2017-12-13 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

I utvecklingen av Sergels torg har stor vikt lagts på att höja säkerheten.
Bild: Mange Arkitekter


Med mer än 23 000 nya kvadratmeter handel och närmare 45 nya butiker håller Vasakronan på att förändra området kring Sergels torg i grunden. Målet är att Sergelstan, som bolaget kallar projektet, ska bli en naturlig selfieplats. Och antalet mobil­foton kan bli många framöver.

– Varje dag passerar 50 000 människor Sergels torg, men nio av tio personer gör inget annat än passera och det vill vi ändra på, säger Anna Nyberg, fastighetsutvecklingschef på Vasakronan.

Och det är inte bara området kring plattan som bolaget håller på att utveckla, utan förändringarnas vindar drar hela vägen upp till Hötorget.

– Vi vill fylla området med saker som får folk att stanna upp, och verkligen vilja besöka platserna, säger Anna Nyberg.

Stort fokus har lagts på att höja säkerheten i området, och för att skapa en ökad trygghetskänsla har man valt att inte placera bostäderna på taken.
Artikelbild

Varje dag passerar 50 000 människor Sergels torg.
Bild: Mange Arkitekter


– Att det ska kännas tryggt och säkert att röra sig i området är absolut högsta prioritet. Tanken är att man ska kunna gå på gatan och se någon stå i köket och steka köttbullar. Får man "ögon på gatan" dygnet runt så känner man sig tryggare, säger Anna Nyberg.

En annan sak som ska revolutionera upplevelsen av området är att terrasserna mellan Hötorgsgatorna öppnas upp.

– Terrasserna har varit stängda i över 40 år, eftersom det blev en allt för osäker miljö där uppe om kvällarna … Vi testade att öppna dem redan 2015 med food trucks, kultur och after works. Det blev en väldig succé och det kopplade verkligen samman hela området, säger Anna Nyberg.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration