"Jag har alltid velat förändra"

Från borgarråd och etableringschef till mentor och egenföretagare. Kristina Alvendal har hunnit med många roller under sin karriär. – Till alla de här uppdragen har jag tackat ja på grund av magkänsla – men i efterhand kan jag se mer varför jag gjorde det. Det har handlat om att påverka i det större, säger hon.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2018-01-17 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Kristina Alvendal har haft ett stort samhällsengagemang hela livet, och blev politisk aktiv på gymnasiet.
Bild: Alvendal.com


När Lokalnytt når Kristina Alvendal via telefon sitter hon och läser mail – och konstaterar att novemberlovet inte bara nyttjas av skolbarnen.

– Det känns som att hälften så många jobbar jämfört med en vanlig vecka. Vad lugnt det blev, säger hon.

Lugnt är annars inte det första ord som dyker upp när man ska beskriva Kristina Alvendals vardag.

Hur ser en vanlig dag ut?


– Väckarklockan ringer ofta tidigt och då passar jag på att kolla mailen – så mina branschkollegor kan allt som oftast få mail någon gång mellan 05 och 06, säger hon och skrattar.

– Nej men, som alla andra antagligen också svarar, så är ingen dag den andra lik. Jag sitter antingen på Gullringsbos eller Bonnier Fastigheters kontor, men flänger runt mycket på externa möten. Mina barn brukar fråga om mitt jobb är att sitta på möten hela dagarna. Jag brukar kontra och säga att mitt jobb är att se till att vi får en bra stad att bo och leva i.

I dag driver Kristina Alvendal eget i form av Kristina Alvendal AB. Hennes verksamhet består främst av tre ben; det första innebär operativa uppdrag där hon går in i projekt och hjälper till, det andra är rådgivningsverksamhet där hon stöttar personer och bolag i både strategiska och konkreta frågor och det tredje innebär styrelseuppdrag.

– Sedan har det av sig självt utvecklats ett fjärde ben – numera är jag ofta moderator i fastighetssammanhang. Väldigt roligt, säger hon.

Just nu är hon bland annat engagerad i utvecklingen av Värtahamnen, där hennes blandning av erfarenheter kommer till sin rätta.

– Där kan vi ha möten om allt från hur man ska placera en terrass till hur människor samverkar. Det är både väldigt konkret och stora, yviga inriktnings­diskussioner, säger hon.
"Det var något annat som drev mig"

Utbildad jurist


Men hennes karriär började en bra bit ifrån stadsutveckling. Hon är från början utbildad jurist, och den ursprungliga tanken var att ta den traditionella vägen som affärsjurist på en byrå. Men när advokatkontoret närmade sig insåg Kristina Alvendal att det kanske inte var rätt väg att gå.

– Det började utkristallisera sig att jag inte hörde hemma på ett lite småstelt advokatkontor. Det var ­något annat som drev mig, förklarar hon.

Hon blev politiskt intresserad redan på gymnasiet och blev aktiv i MUF och Moderat Skolungdom. Hon var sedan politiskt aktiv i 22 år, mellan 1988 och 2010.

– Något som jag kan se i alla de roller och befattningar som jag har haft är att det handlar om en önskan att förändra och göra en samhällsinsats. Den röda tråden är just samhällsengagemanget, säger hon.

Vill förändra


Hon har bland annat hunnit med att vara PR-/kommunikationskonsult på Kreab, etableringschef på Lidl och gjort inspel i läkemedelsbranschen.

– Överlag har mina uppdrag handlat om att driva förändringsprocesser. På Lidl var min ledstjärna att svenskarna skulle kunna köpa billigare mat – på den tiden hade Sverige högst matpriser i Europa. Det handlade alltså inte i första hand om att köpa fastigheter, utan att bidra till något större, säger Kristina Alvendal.
Artikelbild


Bild: Alvendal.com


När hon var borgarråd i Stockholm handlade det om hur Stockholm skulle växa, och som vd för Airport city var uppdraget liknande.

– Jag har också insett att jag i de rollerna kan påverka mer än vad jag kunde göra i politiken. Nu satt jag på implementeringen, innan satt jag på policy­dokumenten, förklarar hon.

Vad kommer drivet och samhällsengagemanget ifrån?


– Jag tror att det helt enkelt är en del av min personlighet. Jag var alltid den som sa till läraren när jag inte förstod något, istället för att sitta tyst och låtsas.

– Jag har alltid velat förändra och göra saker bättre. Och när man väl har varit med om en förändring som har lett till något bra så innebär det en otrolig kick, säger hon.

En ledstjärna som Kristina Alvendal lever efter är att man ska vara lycklig och ha kul på sitt jobb.

– Är man på en arbetsplats där man inte trivs eller har arbetsuppgifter som man inte tycker är roliga gör man inte heller ett bra jobb. När det har känts så för mig har jag valt att gå vidare.

Har du någon framtidsdröm?


– Att se mina idéer som jag har haft för Stockholm, som att lägga grunden till ’Promenadstaden’, bli verklighet. Att planera stad och lägga stor vikt vid mellanrummen mellan husen var vi ganska få som tyckte var en bra idé på den tiden. "Kristina, vem ska betala för fluff-fluffet?" var det fastighetsägare som frågade. I dag är "fluff-fluff" väldigt viktigt, och går att räkna på i kronor per kvadratmeter.

På fritiden är hon aktiv i olika typer av mentorsprogram. Annars går tiden till familjen, resor och träning.

– När jag har kontoret i fickan halvjobbar jag lite hela tiden, kollar mailen det sista jag gör innan jag lägger mig och det första jag gör när jag vaknar. Jag brukar tänka att använder man tiden effektivt så får man mer tid. Men såklart är det ibland skönt att på helgen ta det lugnt och bara mysa ner sig och kolla på film.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration