"Tror det här är våra bästa år någonsin"

För många är Bräutigam lika med marsipan. Men för paret Madeleine och Patrik Bräutigam är det numera fastigheter som gäller. Här berättar Madeleine Bräutigam om beståndet, nyförvärvet i Kungsbacka – och framtiden.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-12-20 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Madeleine Bräutigam äger och förvaltar, tillsammans med sin man Patrik, ett 20-tal fastigheter i Göteborgsområdet.

– Vi har fastigheter från Marks kommun till Tjörn, och även en del i centrala Göteborg, säger hon.

Fastigheterna i centrala Göteborg ligger på Östra Hamngatan och Vasagatan – där de också har sitt kontor. I beståndet finns både bostäder och kommersiell verksamhet, med en övervikt på det kommersiella.

Hur hamnade ni i fastighetsbranschen?


– Både jag och Patrik hade sedan tidigare fastigheter på varsin sida av släkten, som vi sedan har valt att förädla och förvalta – och också komplettera med nya fastig­heter, säger Madeleine Bräutigam.
Artikelbild

Madeleine Bräutigam.
Bild: Jeanette Utell


Namnet Bräutigam är kanske annars mest känt för sin marsipanverksamhet – och Patrik Bräutigam var fram till för några år sedan väldigt engagerad i verksamheten.

– Då bestämde han tillsammans med sin bror att han bara skulle ägna sig åt fastigheter, berättar Madeleine Bräutigam.

Vilka är ni som jobbar hos er?


– I stort sett är det bara Patrik och jag, han har huvudansvar för redovisning och sköter all bokföring. Jag har mer fokus på hyreskontrakt, hyresgästanpassning och marknad. Sedan har vi några anställda på vårt kontorshotell i Kungsbacka och fastighetsskötare på alla våra fastigheter. Vi värderar mycket att samarbeta med ­lokala aktörer.

Hur ser en vanlig dag ut?


– Så klart åker vi runt mycket till våra olika hus, i dag är exempelvis Patrik på Tjörn där han renoverar ett köpcentrum och jag ska till Kungsbacka i eftermiddag. Sedan är det också en hel del kontorsarbete, säger ­Madeleine Bräutigam.

När det gäller nyförvärv är de, som Madeleine Bräutigam själv formulerar det, "försiktiga generaler". Fokus ligger på att förädla och ta hand om befintliga fastigheter.

– Men så sent som i går tittade vi på en ny fastighet som kanske kan vara intressant om siffrorna är rätt. Vi tror överlag att vi kommer att titta tillbaka på 2017 och 2018 som våra bästa år någonsin med full uthyrning och låga räntor. Men det kommer att bli sämre tider och då är det bra att ha en buffert.

Bra läge i Kungsbacka


En ganska ny fastighet i Bräutigams bestånd ligger på Energigatan 10 i Kungsbacka. Det var 2014 som Madeleine Bräutigam fick frågan om hon ville köpa fastig­heten, som bestod av två huvudbyggnader och 20 varmgarage, som omfattar totalt 3 000 kvadratmeter.

– Vi tyckte att det var intressant eftersom fastigheten låg i ett väldigt bra läge nära E6:an, med närhet både till Kungsbacka och Göteborg, säger hon.

I byggnaderna fanns traditionella lokaler, men också ett kontorshotell som var Kungsbackas första och startades 1986. Strax efter övertagandet fick Madeleine Bräutigam frågan om att ta över driften av kontors­hotellet.

– Vi hade inte haft kontorshotell innan, men tänkte att varför inte? Vi gjorde sedan en omfattande renovering av lokalerna och fick alldeles nyss tillbaka ett avtal som säger att vi får bygga till en våning. Det finns en stor efterfrågan på kontorshotell i Kungsbacka.

– Skillnaden mot många andra kontorshotell tror jag är att vi har valt att satsa på bemannad reception, vi tycker att vår receptionstjänst är den viktiga oljan i maskineriet. Vi tycker överlag att det är viktigt att kunna erbjuda kringtjänster, det gör vi både på kontors­hotellet och i vår övriga verksamhet, förklarar Madeleine Bräutigam.

På kontorshotellet finns både konferensrum, vanliga rum och öppna ytor. Madeleine Bräutigam tror att det är viktigt att kunna erbjuda kunderna egna rum, i motsats till bara rena coworking-ytor.

– Det som är roligt här i Kungsbacka är att vi får en hel del förfrågningar från företag som sitter i Göteborg som vill komma utanför tullarna och slippa köer. Det byggs så det knakar i Kungsbacka och det finns en stark företagsamhet.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration