"Ska få det centrum staden förtjänar"

Med utvecklingen av Kungsmässan och den framväxande stadsdelen Valand vill Aranäs knyta ihop Kungsbackas stadskärna. – Hela den här utvecklingen handlar egentligen om att Kungsbacka ska få det centrum som staden förtjänar, ­säger Jessica Wikestam, marknads- och kommunikationschef på ­Aranäs.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2018-01-17 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Kvarteret Valand växer fram.
Bild: Kanozi Arkitekter/Semrén & Månsson


Jessica Wikestam berättar att Kungsbacka växer snabbt – varje år får kommunen ungefär
1 000 nya invånare.

– Däremot har vi en liten stadskärna, av våra 80 000 kommuninvånare är det bara 20 000 som bor i ­centrum, säger hon.

Det som Aranäs, tillsammans med andra aktörer och Kungsbacka kommun, nu vill göra är att ta ett helhetsgrepp och binda ihop centrum – från Kungsmässan till stadskärnan.

– Just nu finns det som ett hål i mitten, och det är där som vi håller på att utveckla, säger Jessica Wikestam.

I dagsläget pågår projektering för en ut- och ombyggnation av Kungsmässan som ska närma köpcentrumet mot stadskärnan, och samtidigt göra det mer extrovert.
Artikelbild

Jessica Wikestam.
Bild: Mattias Vogel


– Kungsmässan ligger egentligen centralt, men mentalt så är det ändå en bit ifrån stadskärnan. Det vill vi ändra på, förklarar Jessica Wikestam, och fortsätter:

– Vi vill öppna upp fasaden och få in butiker med mer utåtriktade verksamheter tillsammans med exempelvis uteserveringar.

Jobbar med nya hyresgäster


Utbyggnationen planeras tillsammans med nuvarande hyresgäster för att påverkan ska vara så liten som möjligt under byggprocessen. Tanken är att verksamheterna ska ha öppet ordinarie tider, och att de nya ­aktörerna ska vara på plats lagom till julhandeln 2019.

– Vi jobbar med ett antal nya hyresgäster, det är många som är intresserade av att etablera sig. Det pratas mycket om köpcentrumdöden, men för Kungs­mässan går det väldigt bra, säger Jessica Wikestam.

Vilka blir de nya aktörerna i Kungsmässan?


– Vi kommer bland annat att utöka utbudet av mat och dryck, tillsammans med upplevelser och service. Allt det är sådant som våra besökare efterfrågar. Men det kommer också att finnas nya aktörer inom exempelvis mode och inredning.

– Det blir som sagt ett stort fokus på att utveckla utom­husmiljön för att få bort den introverta känslan och få det mer stadslikt, säger Jessica Wikestam.
Artikelbild

Sankta Gertrud kommer att innehålla både hyresrätter, bostadsrätter och kommersiell yta.
Bild: Semrén & Månsson


Tvärs över gatan från Kungsmässan pågår arbetet med stadsdelen Valand. Först att komma över jord är kvarter sex, som kommer att innehålla 3 300 kvadratmeter kontorsyta, 900 kvadratmeter butiksyta och 400 parkeringsplatser. Näst på tur är kvarter ett som kommer att inrymma kontors- och butiksyta tillsammans med ett 90-tal hyresrätter. Sammanlagt omfattar stadsdelen Valand sju kvarter och ett centrumhus – och det hela ska stå färdigt 2023.

Ytterligare ett projekt i centrala Kungsbacka är Sankta Gertrud som planeras mellan Valand och innerstaden. Det omfattar både hyresrätter, bostadsrätter och kommersiell yta.

– Projektet kommer också att innehålla ett högre hus som blir Kungsbackas nya landmärke och sätter en modern prägel på entrén till staden, säger Jessica Wikestam.

Påbörjas parallellt


Sankta Gertrud planeras att påbörjas parallellt med slutfasen av Valand.

– Hela den här utvecklingen handlar egentligen om att Kungsbacka ska få det centrum som staden förtjänar. Vi vill att folk ska stanna kvar och arbeta här, inte bara bo i Kungsbacka och åka till Göteborg för att jobba. Det är en av Sveriges mest expansiva kommuner som har väldigt mycket att erbjuda – förutom all utveckling i och kring stadskärnan finns här bland ett starkt näringsliv och en stor tillgänglighet med bra kommunikationer, säger Jessica Wikestam.
Artikelbild

Kungsmässan ska både byggas om och byggas ut.
Bild: White Arkitekter
Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration