Det gör Juvelen unik

Vid Uppsala centralstation växer nu Skanskas Juvelen upp – en 7,5 våningar hög kontorsbyggnad som blir unik på flera sätt.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-11-29 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Juvelen ska stå klar under 2019.
Bild: Skanska


Just nu byggs kontorsfastigheten för fullt och fasad­elementen har börjat byggas. Våningsplanen håller på att sättas och snart kommer man att kunna se Juvelens fulla höjd. Byggnaden kommer också att bli en av de högsta punkterna i centrala Uppsala.

Enligt Alexander Yü, uthyrnings- och marknadsansvarig på Skanska, är det tre aspekter med Juvelen som gör den 7 500 kvadratmeter stora byggnaden unik. Det första han lyfter är läget.

– Läget är oslagbart med direkt access till centralstationen och perrongen vid tågstationen. Det tar 19 minuter till Arlanda, 38 minuter till Stockholm centralstation, 41 minuter till Kista och 45 minuter till Solna/Arena­staden.

– Uppsala växer så det knakar och Juvelen kommer vara placerad som en av de mest centrala kontorsfastigheterna i stadens framtidsutveckling.

Det andra som gör Juvelen unik är hållbarhetstänket. Byggnaden kommer att få miljöklassningen Leed Platinum. Dessutom klassas den som "mörkgrön" enligt Skanskas egna interna certifieringssystem, vilket är den högsta möjliga nivån. "Mörkgrönt" innebär ­netto noll primärenergi, noll icke hållbara material, noll ­farliga avfall och noll byggavfall.
Artikelbild

Byggnaden kommer att miljöcertifieras både enligt Leed och enligt Skanskas egna certifieringssystem.
Bild: Skanska


– Sedan har vi även innovationsteknik i byggnaden med Skanskas egna patenterade kylsystem som heter Deep Green Cooling. Systemet utnyttjar bergets temperatur för komfortkylan samt förvärmer uteluften till ventilationen under den kalla delen av året. Systemet ersätter elkrävande installationer som kylmaskiner och värmepumpar, vilket betyder att Juvelen är självför­sörjande när det gäller kyla.

– Taket täcks dels av elproducerande solceller, dels av växtlighet, så kallat sedumtak. Det "gröna taket" isolerar och skyddar vid häftiga regn, förklarar Alexander Yü.

Den tredje unika aspekten menar han är arkitekturen.

– Utopia är arkitekten som har ritat en fantastisk ­vision som blivit verklighet. Uppsala kommer verkligen få ett landmärke som är unikt inte bara för Uppsala, utan för hela Sverige. Det är verkligen allt annat än fyrkantigt.

Hur ser tidsplanen ut?


– Allt går enligt plan och byggnaden kommer att stå klar under 2019, säger Alexander Yü.
Artikelbild

Alexander Yü.
Bild: Skanska


Han berättar om ett högt tryck på kontorslokalerna, och i dagsläget pågår förhandlingar med hyresgäster.

Vad kommer Juvelen att betyda för Uppsala när den står klar?


– Juvelen är ju slutetappen utmed Stationsgatan. Det kommer att bli en ny mötesplats både för Uppsalabor och hyresgäster. Det kommer också att visa att det går att bygga utmanande byggnader utan att kompromissa med hållbarhetsfrågorna, avslutar Alexander Yü.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration