Vacse ska locka mer folk till domstolen

Vacse har tecknat rekordlånga hyresavtal med både Domstolsverket och Kriminalvården gällande 9 400 kvadratmeter i Sollentuna. För Lokalnytt berättar Fredrik Linderborg, vd för Vacse, om bolagets strategi för att locka vanliga kontorsgäster till samma byggnad.

Skriven av Victor Friberg 2017-12-02 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Nya Attunda tingsrätt blir ett landmärke i Sollentuna.
Bild: On Arkitekter


Den 5 oktober lämnade regeringen sitt med­givande till att ingå 25-åriga hyresavtal för en ny domstolsbyggnad i Attunda, Sollentuna, ­vilken kommer att ägas och förvaltas av Vacse.

Byggnaden benämns Färgskrapan och kommer att ha en uthyrningsbar yta om cirka 14 800 kvadratmeter och beräknas vara färdigställd under våren 2020. Domstolsverkets och Kriminalvårdens lokaler kommer att omfatta cirka 9 400 kvadratmeter och bland annat innehålla förhandlingssalar, säkerhetssalar, utbildningslokaler och omkring 150–200 nya arbetsplatser. Den nya tingsrätten kommer att ha en mycket hög säker­hetsklassning och stort fokus har legat på att skapa en modern tingsrätt som möter framtidens utmaningar gällande säkerhet för personal och besökare i kombination med ett högt ställda krav på miljö och arkitektur. På markplanet ska Färgskrapan även innehålla publika verksamheter som butiker och caféer. De översta våningsplanen kommer hyras ut som kontor för andra hyresgäster och dialoger förs med flera ­offentliga och privata parter.

– Jämfört med "vanliga fastigheter" så skiljer sig det här ganska så mycket när det kommer till säkerhetskraven. Vi bygger i princip ett hus i huset, säger Fredrik Linderborg.
Artikelbild

Fredrik Linderborg.
Bild: Varse


De översta våningsplanen kommer hyras ut som vanliga kontor.

– Jag tror att absolut att det finns företag som inte vill sitta i samma byggnad som en domstol, och jag tror att det finns de som inte bryr sig …

– Men är man en juristfirma som jobbar mycket med brottsmål, eller kanske familjerätt så tror jag absolut att man kan se flera fördelar med att ha kontor i samma fastighet, säger Fredrik Linderborg.

Han menar att detta är en milstolpe i Vacses historia, och att man är särskilt glada över den fina arkitekturen.

– Det är ett landmärke vi pratar om, vi får det finaste huset på gatan.

De här 25-åriga avtalen … De är i stort sett lika långa som en livstidsdom?


– Haha, ja … 25 år är det längsta man får teckna enligt hyreslagen och när hyresgästerna tillträder så kommer det att vara det längsta avtalet vi har, säger Fredrik Linderborg.

Entreprenör för projektet är under upphandling enligt LOU och byggstart sker inom kort.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration