"Sundbyberg är en stadsplanerardröm"

Sundbybergs nye planchef John Reinbrand om hur man ska kunna bygga ut Sveriges snabbast växande stad – trots att den ligger i landets minsta kommun.

Skriven av Victor Friberg/Axel Ohlsson 2017-12-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Skandia Fastigheter


Över tid är Sundbyberg den snabbast växande staden i Sverige. Och trots att den ligger i landets till ytan minsta kommun så är stadens nye planchef, John Reinbrand, säker på att man även framåt kommer att kunna bygga ut ordentligt – utan att för den sakens skull bara bygga på höjden.

– Hela kommunen kommer inte att bli något nytt Manhattan. Högre byggnader kan absolut vara en del av svaret på hur vi ska kunna fortsätta att växa, men det är jätteviktigt att det passar in i helheten och att det harmoniserar med de äldre projekten också, säger John Reinbrand.

Har haft liknande tjänster


Den nye planchefen har tidigare haft liknande tjänster i såväl Knivsta som Eskilstuna.
Artikelbild

John Reinbrand.
Bild: Sundbybergs kommun


– När jag arbetade i Knivsta var det – procentuellt sätt – den snabbast växande kommunen och i Eskilstuna arbetade jag en del med miljöer runt Tunafors fabriker samt i en stadsmiljö. Sundbyberg och de utmaningar som finns här är lite som en kombination av de båda. För mig passade det här väldigt bra erfarenhetsmässigt.

– Jag är väldigt peppad på den här tjänsten. Det är en stadsplanerardröm att kunna arbeta med de förutsättningar som finns i Sundbyberg.

Nyckeln till att få staden att fortsätta växa på ett ­positivt sätt tror John Reinbrand är dialog.

– Spontant tänker jag att mycket handlar om just det. Att man har en levande dialog och hittar verktyg som underlättar för så väl tjänstemän som politiker och våra invånare att få samma bild av kommande byggprojekt, säger han.

För att försäkra sig om att alla har samma bild av framtida projekt kommer man även att använda handfasta verktyg oftare.

– Jag tror absolut att vi kan använda oss mer av kartor och olika karttjänster när det gäller att visualisera framtiden. Det ser jag fram emot att jobba mer med.

Behåller känslan


År 2030 förväntas Sundbybergs befolkning nästan ha dubblerats jämfört med i dag. Men trots det kommer man att känna igen staden även framöver.

– Verkligen! Jag tycker att det är jättehäftigt att vi är en kommun där man faktiskt kan cykla eller gå mellan alla stadsdelar, samtidigt som vi är en riktig stad med ett så pass stort utbud att man faktiskt inte behöver lämna. Den känslan kommer vi absolut att behålla, ­säger John Reinbrand.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration