Nu utvecklas Haga Norra

Överenskommelsen med Bilia betyder startskottet för Fabeges utveckling av Haga Norra. För Lokalnytt berättar Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef, om när jätteprojektet förväntas stå i full blom – och hur mycket de blygt värderade byggrätterna faktiskt kan vara värda.

Skriven av Victor Friberg 2017-11-30 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

900 lägenheter och 70 000 kvadratmeter kommersiella ytor skapas i Haga Norra.
Bild: Fabege


Fabege har skrivit ett nytt avtal med Bilia och kan således påbörja utvecklingen av stadsdelen Haga Norra på allvar. Projektet innefattar 900 lägen­heter och närmare 70 000 kvadratmeter kommersiella ytor.

Den planerade utvecklingen av Haga Norra är ambitiös och innehåller bland annat sex bostadskvarter och två kontorsbyggnader med ett rikt serviceutbud i bottenvåningarna. Fabege har inte för avsikt att utveckla bostäderna själva utan kommer att söka bostadsexploatörer som även vill vara med och utveckla stadsrummet till en attraktiv stadsdel.

Byggrätter frigörs när Bilia flyttar


Det gröna hyresavtalet med Bilia är på 20 år och har en årshyra på 57 miljoner kronor. Fabeges investering beräknas uppgår till cirka 1,1 miljarder kronor inklusive ett evakuerings- och investeringsbidrag till Bilia. Det nya kontoret och anläggningen beräknas stå klar 2020 och innebär att Bilia lämnar sitt kontor hos Fabege på Dalvägen i Arenastaden. Den totala nettouthyrnings­effekten för Fabege uppgår till 30 miljoner kronor.

Då byggrätterna nu frigörs för försäljning och exploa­tering kommer Fabege att värdera upp byggrätterna på fastigheten. Den sammantagna effekten uppgår i dagsläget till cirka 700 miljoner kronor.
Artikelbild

Klaus Hansen Vikström.
Bild: Peter Knutsson


– Om Bilia inte hade flyttat så hade ju byggrätterna inte varit värda någonting, då hade värdet egentligen bara varit det som kåkarna är värda som förvaltningsfastigheter, därför blir det såhär, säger Klaus Hansen Vikström.

Ett värde på närmare 500 miljoner


Han menar dock att byggrätterna är lågt värderade, trots uppskrivningen.

– Det ska byggas 90 000 kvadratmeter bostäder, och om man ska räkna väldigt lågt kan man ju tänka sig att kvadratmeterpriset är någonstans på 20 000 kronor minimum … Då handlar det ju om 1,8 miljarder kronor utan att man ens tagit med de 60 000 kvadrat­meter kontor som ska byggas i beräkningarna, säger Klaus Hansen Vikström.

När det gäller kontoren räknar Fabege med ett kvadratmeterpris på ungefär 8 000 kronor, vilket gör att kontorsdelarna totalt är värda närmare 500 miljoner kronor.

Man hoppas att allt står i full blom runt år 2025.

– Bilia flyttar in 2020, och sedan dröjer det kanske tre-fyra år innan nästa etapp är helt klar, men runt 2025 tror jag absolut att det kan vara helt klart, säger Klaus Hansen Vikström.

Och några problem att hitta hyresgäster till kontorsdelen räknar Fabege knappast med.

– I dag har vi inga vakanser alls i Arenastaden … Folk skriker ju efter kontor i området, det är väldigt många som vill in, så det gäller att vi håller tempot uppe med det här projektet säger Klaus Hansen Vikström.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration