Annica Ånäs - snabba karriärsteg och starka team

Hon siktade mot Skatteverket men hamnade i fastighetsbranschen. För Lokalnytt berättar Annica Ånäs om sina snabba karriärsteg, sitt driv att få alla människor att dra åt samma håll, vikten av familj och träning samt var hon ser Atrium Ljungberg i framtiden.

Skriven av Axel Ohlsson 2017-12-06 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Annica Ånäs brinner för ledarskap.
Bild: Axel Ohlsson


Annica Ånäs hade egentligen inte tänkt att det skulle bli någon intervju. Åtminstone inte i Lokal­nytt.

När hon efter en uppväxt som tog henne från Farsta till Järfälla och Täby började läsa på Stockholms universitet var tankarna på något helt annat.

– Jag började på juristlinjen men märkte ganska snart att jurister är rätt dåliga på att räkna, säger ­Annica Ånäs och fyrar av det varma skratt som ­ligger ­henne nära till hands och som återkommer flera ­gånger ­under intervjun.

– Då bestämde jag mig för att komplettera med ekonomi. Så jag gick ut med både jurist- och civilekonomexamen med målet att bli skattejurist, tillägger hon.

Stora kliv


Hon kom ut på en tuff arbetsmarknad i början av 90-­talet och sökte sig till Skatteverket men hamnade på en revisionsbyrå i stället. Efter att först ha varit på en liten revisionsbyrå hamnade hon på Deloitte och tog snabbt rejäla kliv på karriärstegen.

– Revisionsbranschen är egentligen väldigt hierarkisk men jag tyckte det var roligt att jobba så jag hoppade över ett par av stegen man normalt tar. Jag fick snabbt ganska mycket ansvar.

Annica Ånäs lämnade Deloitte efter fem år och började arbeta på det lilla bolaget Producenterna. Hon blev snabbt vd och fick upp lönsamheten. Tre och ett halvt år efter hennes inträde såldes Producenterna till Bonnier Tidskrifter. Då valde Annica Ånäs att lämna för att göra något annat.

Något annat blev Atrium Ljungberg som precis skapats genom fusionen mellan de båda bolagen Atrium Fastigheter och Ljungberggruppen.
Artikelbild

Atrium Ljungberg har tagit stora steg fram och siktar på att fortsätta på den inslagna vägen.
Bild: Axel Ohlsson


– Det var verkligen någonting helt annat. Att komma in i börsvärlden på en stor ekonomiavdelning tyckte jag var en härlig utmaning.

Var det börsvärlden som lockade mer än själva fastigheterna?


– Fastighetsbranschen är väldigt faktisk med husen och utvecklingen. Så jag var väldigt nyfiken på branschen – samtidigt som jag som person kan tänka mig att göra ganska många olika saker. Jag blir ofta väldigt i engagerad i det jag gör.

Även på Atrium Ljungberg gick det snabbt framåt för Annica Ånäs. Hon tog över som tillförordnad CFO när Ingalill Berglund – som rekryterat henne till bolaget – gick på föräldraledighet. Efter en kort period på Hemsö tog Annica Ånäs sedan permanent över rollen som CFO på Atrium Ljungberg i samband med att Ingalill Berglund blev vd.

Efter att Annica Ånäs varit CFO för Atrium Ljungberg i fem år blev Ingalill Berglund sjukskriven under en längre period. Lösningen blev att Annica Ånäs klev in som tillförordnad vd.

– Jag tyckte att jobbet var väldigt roligt, samtidigt som jag självklart ville att Ingalill skulle bli frisk.

När det stod klart att Ingalill Berglund – som nu är återställd från sin sjukdom och i dag är vd för Axfast – inte skulle komma tillbaka till Atrium Ljungberg fick Annica Ånäs frågan om att ta över som vd permanent.

– När jag fick frågan om att ta över fanns det ingen tvekan att tacka ja.

Kände du att det hade varit svårt att gå tillbaka till CFO efter att ha varit tillförordnad vd?


– Ja, det är väl alltid så. För man får nya dimensioner och jag älskar att lära mig nya saker, att utmana mig själv och nå nya mål. Då är det alltid svårt att träda tillbaka.

Vad har överraskat dig mest som vd?


– Det är nog just att det är så förbaskat roligt. Jag trodde nog att det skulle vara kul, men att det skulle vara så fantastiskt roligt hade jag inte förväntat mig. Jag trodde att känslan av utsatthet – att verkligen stå i frontlinjen – skulle vara mer belastande än jag upplever att den är.

– Jag bestämde mig väldigt tidigt för att jag skulle leda bolaget utifrån vad jag tror på. Antingen uppskattas det och då kommer det att fungera eller så uppskattas det inte och då ska jag inte vara kvar. Jag tror att man måste ha den inställningen väldigt tydligt.

En av hörnstenarna i det Atrium Ljungberg som Annica Ånäs leder är att se andra växa och att ta sig framåt som grupp.

– Jag brinner otroligt mycket för ledarskapsfrågorna utifrån hur man får andra engagerade. Det är en härlig känsla när man som team gör ett gemensamt arbete för att nå ett mål. Jag är ingen lonely player på det sättet, det är helheten som är det viktiga. Att vi tillsammans kommer fram till vart vi ska och tillsammans drivs av att nå målen. Att få uppleva känslan att man klarat något tillsammans är otrolig.

– Jag har också förmånen att ha en fantastisk ledningsgrupp. Kompetenta, engagerade personer där vi har ett unikt samarbete och gemensamt driv. Vi kan snabbt växla mellan glada skratt och skarpa affärsdiskussioner. Det gillar jag.

30-årsjubileum


Vid sidan av arbetet tar träning och familj upp stor del av Annica Ånäs tid. Hon var 16 år när hon träffade sin blivande make Fredrik under en John Farnham-konsert på Gröna Lund 1987. 30 år senare hänger de fortfarande ihop.

– Det är väl rätt konstigt att vi har 30-årsjubileum i år, säger Annica Ånäs och skrattar.

– Det handlar om att ha respekt för varandra, hitta tid för att vara tillsammans och behålla intressena som vi har gemensamt.
"Jag brinner otroligt mycket för ledarskapsfrågorna"
– Vi har haft mycket gemensamt kring jakt, vattenskidåkning, hundar, resor, cykling – vi har gjort väldigt mycket ihop. Det tror jag är bra, samtidigt måste man såklart ha en egen arena.

I familjen Ånäs ingår även sönerna Marcus och ­Niclas, 14 respektive 15 år gamla.

– Vi har två jättehärliga killar. Det har varit mycket fotboll tidigare, nu är det mycket gym i stället. Vi är fyra Sats-medlemmar i familjen som går och tränar tillsammans i olika konstellationer.

Fortsatt utveckling


Med starka team både på hemmaplan och på arbetet siktar Annica Ånäs på att fortsätta utveckla Atrium Ljungberg på samma sätt som bolaget gått framåt under hennes snart tio år där.

– Tidigare var vår profil att vi nästan enbart fokuserade på handels- och kontorsfastigheter. I dag är det delar i vår stadsutveckling. I dag lägger vi mycket mer fokus på hur vi bygger platser som är attraktiva, där vi skapar flöden som faktiskt ger en positiv värdeutveckling över tid.

– Sedan har det varit väldigt viktigt för mig att öka investeringstakten. Vi har genomfört fler transaktioner men också ökat investeringen i våra egna fastigheter, där målet har varit investeringar på en miljard om året i egna fastigheter under ganska lång tid. Förra året nådde vi det målet och i år har vi guidat på 1,5 miljarder. Första halvåret låg vi på 749 miljoner så vi ligger ganska väl i linje. Att vi ska hålla oss en bit över den miljarden framåt är definitivt målet.

– Vi jobbar mycket utifrån vår projektportfölj. Vi har pågående projekt med en kvarstående investering på 2,5 miljarder. Förutom det har vi 13 miljarder i möjligheter att investera för framtiden. Men där ska vi inte nöja oss utan vi måste hela tiden bygga på den port­följen så att vi kan ha en god investeringstakt även framåt. Vi är ett tillväxtbolag och det ska vi fortsätta vara.

– I mars nästa år har jag varit i bolaget i tio år. Tittar man på var bolaget var när jag började tror jag att vi låg på ett fastighetsvärde på ungefär 20 miljarder – det är 40 i dag. Min ambition är att vi ska fortsätta i den takten.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration