Kungsleden brinner för Högsbo

Den senaste tiden har Kungsleden välkomnat flera nya hyres­gäster till Högsbo – området där man har sitt enda kluster i Göte­borgsområdet. – Högsbo är ett viktigt område för oss på Kungs­leden, vi har ett stort fokus här, säger Patrick Bernvid, marknads­områdeschef för Högsbo på Kungsleden.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-11-22 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

En vision för hur Victor Hasselblads gata 12 skulle kunna se ut i framtiden.
Bild: Krook & Tjäder


I Kungsledens showroom på ­Victor Hasselblads gata träffar Lokalnytt Patrick Bernvid tillsammans med Ulrica Sjöswärd som är fastighetschef för Göteborg/Malmö. De berättar att Kungsleden i dag har totalt 19 fastigheter i Högsbo/­Sisjön.

– I dagsläget är vi framför allt stora i södra Högsbo där vi har 13 fastigheter – och är därmed den största aktören i området, säger ­Patrick Bernvid.

Högsbo utgör Kungsledens enda kluster i Göteborgsområdet.

Varför klusterbildning?


– Vi tror att det blir väldigt mycket synergieffekter och fördelar, både för oss och för våra hyresgäster. Ju fler fastigheter du har, desto mer kan du styra innehållet och möta dina hyresgästers önskemål – både när det gäller vilken service man tar in och så möjliggör vi för hyresgästen att växa eller minska i yta utan att behöva flytta från området, säger Ulrica Sjöswärd.

– Vi får också en närvaro som är positiv, vi finns både här på kontoret och har fastighetsskötare på plats, säger Patrick Bernvid.

I januari välkomnade Kungsleden gymmet Iron Works som ny hyresgäst, en salladsbar slår upp dörrarna strax före årsskiftet och Lejonet och Björnens nya glassfabrik är under uppförande för verksamhetsstart i december. Trycket är högt i Högsbo och på 1,5 år har Kungsledens vakansgrad i området sjunkit från 13 till sex procent.
Artikelbild

Ulrica Sjöswärd.
Bild: Kungsleden


– De nya hyresgästerna har vi tagit in för att skapa ett större serviceutbud. Med förslagsvis gymmet får vi också mer liv och rörelse vilket skapar trygghet i området även efter arbetstid, säger Ulrica Sjöswärd.

– Verksamheterna gör att de som arbetar här inte behöver förflytta sig för att kunna göra sina ärenden, utan kan göra mer på plats. Denna utvecklingen vill vi fortsätta, och få in förslagsvis en frisör eller en kemtvätt, fyller Patrick Bernvid i.

Mycket på gång


Ulrica Sjöswärd berättar att det överlag händer väldigt mycket i Högsbo, både i de norra delarna och med Blå tomten, den tidigare Prippstomten. De kommande åren kommer området att få ett par tusen nya bostäder.

– Vi brinner för området och vill vara med och utveckla och höja nivån här. I dagsläget är dock stora delar av området detaljplanelagt för industri – men detta år något vi kommer verka för att förändra.

Hon menar att verksamheterna som finns, och nya hyresgäster som knackar på dörren, inte längre verkar inom industri, samtidigt som stadens vision för området innebär en ­naturlig förändring.
Artikelbild

Patrick Bernvid.
Bild: Kungsleden


– Tyvärr kämpar Högsbo med ett oförtjänt dåligt rykte – det har tidigare setts som ett industriområde som det dessutom har varit svårt att ta sig till. Men det håller på att ändras. Industrin byts ut till andra verksamheter och området blir mer tillgängligt – på tio minuter kan du cykla hit från Linnéplatsen och bussen stannar utanför en gång i kvarten, säger hon.

Hur ser ni på att växa i Högsbo?


– Om vi hittar rätt fastighet i anslutning till våra befintliga kan vi absolut tänka oss att köpa mer. Vi har också en del byggrätter som vi kan nyttja, säger Ulrica Sjöswärd.

Hon berättar att Kungsleden sedan 2013 generellt sett har gått från att vara ett transaktionsinriktat bolag till att vara en långsiktig förvaltare.

– Nu har vi sålt många fastigheter och vill istället växa på de marknader där vi finns. Göteborg, och Högsbo, är en viktig marknad och vi vill visa att vi är långsiktiga och att vi nu är här för att stanna.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration