Yesbox - en mötesplats för entreprenörer

På historisk mark i Gamlestaden öppnade tidigare i höstas dörrarna till den nya satsningen Yesbox. – I framtiden vill vi att man ska se det här som den stora mötesplatsen i staden när man pratar om entreprenörskap i alla former, ­säger ­Susanne Robertsson på ­Business ­Region Göteborg, BRG.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-11-15 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

På Gamlestadsvägen huserar numera Yesbox med sin verksamhet.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


För Susanne Robertsson, som är ansvarig för nyföretagande och entreprenörskap på BRG, har etableringen av Yesbox varit en viktig uppgift. Uppdraget kommer utifrån ett politiskt beslut där man önskade just en mötes­plats för entreprenörer. Det var också ett medborgar­önskemål inför jubileet 2021 – att man ville ha ett ny­företagarcentrum i Göteborg.

En förstudie genomfördes och var klar 2014. Sedan dess har arbete skett med att ta fram det som är dagens Yesbox, ett 560 kvadratmeter stort centrum i Gamlestaden. Yesbox är också en del av stadens jubileumssatsning som heter "Det entreprenöriella Göteborg".

– Syftet är att skapa en attityd och en atmosfär i Göte­borg för entreprenörskap. Att man ska känna att det är en stad där det händer mycket och där mycket är möjligt, förklarar Susanne Robertsson.

Samlade krafter


Hon berättar att det i alla år har funnits många olika aktörer i det man kallar för främjandesystemet, som på olika sätt har hjälpt de som vill starta eller driva företag. Men hon menar att det har varit svårt för nya företagare att veta var de ska vända sig.

– Därför har det kommit önskemål från olika håll att vi skulle samla de här krafterna, så att det finns en dörr för den som vill starta företag där de kan knacka på och lätt hitta hjälp och stöd.

– Det är inte heller bara positivt för den som ska starta företag, utan också för oss företag emellan. Att vi ska lära oss mer om varandra och hitta synergieffekter som leder till ett bättre erbjudande och en större kundnytta, säger hon.

Yesbox är ett samverkansprojekt mellan BRG och aktörerna Almi, Connect West, Companion, Driv­huset, Framtidsfrön, Göteborgs Uppfinnareförening, Ung före­tagsamhet och Venture Cup. Och enligt Susanne ­Robertsson är fler på väg in.

Vad hittar man på Yesbox?


– Här hittar man stöd i form av rådgivning för den som vill starta och driva företag. Man kan antingen boka tid, eller bara komma förbi och hitta någon på plats som kanske kan svara på ens frågor.
Artikelbild

Susanne Robertsson på invigningen den 4 oktober.
Bild: Yesbox


– Här finns också ett utbud av kurser och seminarier som är kopplade till att driva företag, säger Susanne Robertsson.

Hon berättar att tanken också är att entreprenörerna ska kunna träffas på den gemensamma ytan och nätverka med varandra, för att på så sätt skapa nya kontaktvägar som de kanske kan ha nytta av i sitt företagande.

Yesbox är öppet mellan klockan 9-16 och är alltid bemannat. Den fjärde september öppnade man för allmänheten och den officiella invigningen skedde den fjärde oktober.

Hur har det gått hittills?


– Vi har fått väldigt mycket positiv respons, bland ­annat på lokalen som sådan. Det är ju en lokal med mycket historia, här nere på entréplan ritades faktiskt det första sfäriska kullagret av Sven Wingquist. Det är något som inspirerar. Dessutom tycker många att det är positivt att vi samlar oss på ett och samma ställe, ­säger Susanne Robertsson.

Många gymnasieklasser har också hunnit komma förbi Yesbox för att få hjälp med att starta sina UF-företag och hitta mentorer.

Så hur ser då framtiden ut för Yesbox? Enligt Susanne Robertsson vill man att mötesplatsen ska leva kvar, men att den så småningom ska kunna stå på egna ben utan att vara skattefinansierad.

– Det kommer vi att jobba fram tillsammans med de andra aktörerna i samverkansprojektet och se hur den affärsmodellen kan komma att gå ihop, säger hon, och fortsätter:

– I framtiden vill vi att man ska se det här som den stora mötesplatsen i staden när man pratar om entreprenörskap i alla former.

Slutligen, varför har man valt Gamlestaden?


– För att det är en historisk mark kopplat till entreprenörskap. Det är inte mitt i city, men bara sex minuter från centralen och sex av stadens tolv spårvagnslinjer stannar precis utanför. Här byggs ett nytt resecentrum – överhuvudtaget händer mycket i Gamlestaden och det är just en sådan bubblande miljö som känns helt rätt för denna typ av verksamhet.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration