Hornbach testar nytt koncept i Borås

När Hornbach lanserar sitt nya koncept för medelstora städer väljer man Corems yrkeshandelsområde i Borås för sin första etablering.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-10-21 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Hornbach och Bevego är klara hyresgäster i Borås nya yrkeshandelsområde.
Bild: Corem


Etableringen på fastigheten Skruven 3 vid riksväg 40 i Borås är också Hornbachs första i staden och lokalerna kommer att omfatta cirka 8 600 kvadratmeter. Tidigare etableringar i Sverige har legat på det dubbla.

– Det här blir ett koncept som vi anser är optimalt för Borås, och något som vi i framtiden också vill ta med oss till andra städer i samma storlek, säger Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach i Sverige.
Artikelbild

Andreas Larsson.
Bild: Hornbach


Att de har valt att etablera sig i Borås har flera olika anledningar.

– Borås och Sjuhäradsbygden är ett område som saknar ett riktigt stort byggvaruhus som riktar sig till både hemmafixare och proffs.

– Sedan ser vi även att Borås är en tillväxtregion och att det därmed kommer att byggas mycket här, säger Andreas Larsson.

Corem kommer att lämna över anläggningen till Hornbach i juni nästa år, och öppning är planerad till höstkanten. Förutom ett ökat utbud för marknaden innebär det också många nya arbetstillfällen.

Hornbachs etablering blir även en viktig del i det nya yrkeshandelsområde som Corem utvecklar strax utanför Borås centrum. Inledningsvis var tanken att erbjuda lager och logistik här, men med ett framväxande Viared valde Corem att satsa på någonting annat.
Artikelbild

Jerker Holmgren.
Bild: Corem


– Vi tog då fram ett koncept där vi skapar ett kluster av yrkesbutiker. Vi har märkt en omdaning när det gäller just den typen av verksamheter – tidigare ville man ligga långt ifrån konkurrenterna men numera ser man gärna att grannen verkar inom samma genre, säger Jesper Carlsöö, uthyrningschef på Corem.

Mer riktat mot proffskunder


De har även märkt av ett ökat intresse från bygghandlarna att styra sina segment mer och mer mot proffskunder – i och med klusterbildningen får de olika butikerna draghjälp av varandra.

– Man insåg att det inte är konkurrerande verksamhet, utan snarare kunde fungera kompletterande. Ett plus ett kan bli mer än två här, säger Jerker Holmgren, affärs- och projektutvecklingschef på Corem.

En annan del av projektet har varit att se till att infrastrukturen kring butikerna ska fungera väl. I dagsläget ligger vissa av aktörerna i ett sådant läge att varutransporter blandas med kunder – och ibland villa­bebyggelse.

– En av våra nya hyresgäster flyttar från ett område där det finns mycket bostäder och där 24 meters lastbilar bokstavligen kör igenom villaområden. Det är inte optimalt för någon, säger Jesper Carlsöö, som också berättar att kommunen är positiva till den nya trafikförändringen.

Han pekar även på att det finns områden i Borås där staden vill växa med bostäder – något som möjliggörs när yrkeshandeln samlas utanför staden.

– Staden växer också mycket västerut, vilket gör att de här verksamheterna hamnar i ett väldigt bra läge.
Artikelbild

Jesper Carlsöö.
Bild: Corem


Tre etapper


Utvecklingen av det nya yrkeshandelsområdet består av tre etapper som sammanlagt omfattar cirka 19 500 kvadratmeter. Hornbach utgör första etappen och etapp två inhyser Bevego som kommer att hyra 2 550 kvadratmeter och flytta in under hösten 2018. Bevego verkar inom byggplåt, teknisk isolering och ventilation. I den tredje etappen, som kommer att omfatta mellan 7 500 och 8 000 kvadratmeter, kommer ett flertal aktörer att ta plats i lite mindre butiker.

– Den etappen kommer förhoppningsvis att sätta igång efter årsskiftet. De nya lokalerna kommer att ta tolv till 14 månader att producera och ger plats för kanske sex-sju aktörer som har olika nischer inom byggbranschen, säger Jesper Carlsöö.

Borås är den första staden där Corem testar sitt nya koncept med att samla yrkeshandel på samma ställe.

– Vår förhoppning är att på lång sikt kunna etablera detta konceptet på fler ställen, förslagsvis i Norrköping, Halmstad, Helsingborg eller Malmö, avslutar Jerker Holmgren


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration