Wikowia värderar personliga relationer

Tillgänglighet, närhet och dialog. På familjeföretaget Wikowia lägger man stort värde vid personliga relationer med hyresgästerna.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-10-11 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Wikowia bygger bostäder,butiker, vårdcentral och förskola i Alingsås.
Bild: Wikowia


Wikowia är ett familjeföretag som grundades 1993 av Karl-Otto Wikander, och i dag ägs bolaget av barn och barnbarn till honom. Anna Jonsson, som Lokalnytt träffar på Wikowias kontor, var med i bildandet av bolaget då hon jobbade på ett annat bolag i familjens ägo, och tog plats i vd-stolen i ­februari 2013.

Bolagets fastigheter ligger i dag i Sisjön, Frölunda, Kålltorp och på Järntorgsgatan 8, där man också har sitt eget kontor. Fastigheterna huserar både bostäder och kommersiell verksamhet, med tyngdvikt på det kommersiella, och det finns en stor bredd med exempelvis kontor, butik, industri och vård. Från början ägde Wikowia bara kommersiell verksamhet, men är nöjda med att i dag ha både och, och vill gärna fortsätta med det även i framtiden.

Varför har ni fastigheter på just de här platserna?


– Vi hade ett tag samhällsfastigheter som låg väldigt utspridda över landet, men valde att sälja för att koncentrera oss kring Göteborg så att vi kan sköta allting från vårt kontor här, säger Anna Jonsson.

Satsar i Alingsås


Det senaste tillskottet i portföljen byggs just nu i Alingsås där man skapar en kombinerad fastighet som innehåller bostäder, butiker, förskola och vård.

– Det projekt vi driver just nu i Alingsås känns väldigt spännande och vi kan gärna tänka oss att göra fler liknande om vi hittar bra mark att bygga på, säger Anna Jonsson.

Wikowias fastigheter omfattar totalt 35 000 kvadratmeter inräknat Alingsåsprojektet som tillför 10 000 kvadratmeter. På kontoret på Järntorgsgatan arbetar tre personer. Man sköter själva den ekonomiska förvaltningen, men har hjälp av andra aktörer med teknisk förvaltning och fastighetsskötsel.

Vad finns det för för- och nackdelar med att vara så pass få?


– Fördelen är att vi jobbar nära varandra och kan gå in och stödja varandra på ett annat sätt än man kanske kan i ett större bolag. Nackdelen är väl att man blir lite mer sårbar, det blir kraftigare svängningarna i arbetstempot, säger Anna Jonsson, och fortsätter:

– Sedan kan vi också få till en väldigt personlig kontakt och nära dialog med våra hyresgäster, det tror jag att många uppskattar.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?


– Mina dagar är väldigt varierande just eftersom vi är så pass få, det blir många olika arbetsuppgifter, både högt och lågt. En typisk dag har jag många möten, hanterar diverse ekonomiska frågor och träffar våra hyresgäster. Det bästa med mitt jobb är just variationen, säger Anna Jonsson.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration