Serneke bygger ny stadsdel

Efter succén i Göteborg skapar Serneke ytterligare en inomhusskidanläggning. Den blir en del av den breda satsning man gör i Järfälla. – Vi ser fram emot att utveckla den här platsen till något unikt där skidåkningen är ett av många inslag, säger affärsutvecklingschef Stephan Åkerlund.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-09-20 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

En idrottsanläggning med inomhusskidåkning blir en destination i Järfälla.
Bild: Okidoki Arkitekter


Stockholm växer och Serneke fortsätter att vara med och utveckla staden. I Järfälla gör man nu en storsatsning på att utveckla och etablera en helt ny stadsdel på den västra sidan av E18 i anslutning till nuvarande Veddesta centrum.

– Vi vill skapa skolor, hotell med konferensmöjligheter, boenden både genom bostads- och hyresrätter. Vi tror även att platsen skulle må bra av ett vård- och omsorgsboende, arbetsplatser och service och butiker. Allt som behövs i ett välfungerande samhälle, säger Stephan Åkerlund.

Utöver bostäder, arbetsplatser och service vill man även bygga idrottsanläggningar, bland annat innehållande en skidslinga inomhus. Ett koncept man redan utvecklat en gång tidigare i Prioritet Serneke Arena i stadsdelen Kviberg i Göteborg. Där ligger skidanläggningen på bottenvåning med bland annat fotbollsplan, hotell- och konferensanläggning, skola och restauranger ovanpå. Satsningen har blivit en succé.

– Vi ser fram emot att utveckla den här platsen till något unikt där skidåkningen är ett av många inslag. Ola Serneke har velat göra en inomhusskidanläggning i Stockholm efter de positiva erfarenheterna som finns ifrån Kviberg i Göteborg, säger Stephan Åkerlund och fortsätter:

– Vi har velat hitta en plats med goda allmänna kommunikationer, vilket vi gjorde i Järfälla. Det finns både pendeltåg och tunnelbana på sikt. Det är klockrent.

Gynnsamt läge


Kommunikationsläget i Järfälla är redan gynnsamt med placeringen i anslutning till E18 och med pendeltåg som når centrala Stockholm på en kvart. Än bättre kommer det att bli när tunnelbanenätet förlängs och dras ut till Järfälla.

– Eftersom det här blir en sådan central punkt kring pendeltåg, tunnelbana och bussterminal så känns det jättekul att få möjligheten att bidra med så brett innehåll till platsen.
"Det ska bli en intressant plats för företag"
Kommunikationsläget och utvecklingen i området gör att även företag i allt högre utsträckning blickar mot Järfälla.

– Det är absolut en förhoppning att det ska bli en intressant plats för företag och vi tycker att mycket talar för att det ska fungera. Det är en unik plats med bostäder, arbetsplatser, nöjen och service inom samma kvarter.

Bra samarbete med Järfälla kommun


Projektet möjliggör en exploatering på mellan 90 000 och 150 000 kvadratmeter BTA. Sernekes målsättning är att kunna börja bygga under 2019.

– Planarbetet ska gå igång med full fart under hösten. Så det är avhängigt av hur snabbt den processen går, men vi upplever att Järfälla kommun – precis som vi – tycker att det är ett jättespännande projekt. Vi har förhoppning om att vi ska kunna ha ett bra samarbete och lösa det på ett smidigt sätt.

Just samarbetet med Järfälla kommun är något som Stephan Åkerlund gärna lyfter fram.

– Det känns jättekul att arbeta med Järfälla kommun. De är väldigt framåt och har en positiv anda i projektet. De har kommit väldigt långt med bostadsutveckling. Nu ser vi fram emot att bidra med andra delar också.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration