"Vi har en tydlig vision"

Med en ny översiktsplan, en hög byggtakt och en förhoppning om en station på Götalandsbanan vill Mölndal fortsätta expandera. – Det finns en annan politisk vilja än tidigare, säger stadsbyggnadschef Björn Marklund.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-09-15 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Mölndals galleria är ett av många projekt i staden och slår upp portarna om ungefär ett år.
Bild: R-studio for Architecture/Arkitekterna Krook & Tjäder


När Lokalnytt träffade Björn Marklund senast, för 1,5 år sedan, berättade han om en byggtakt på 500 nya lägenheter per år mellan 2017 och 2027. I mitten av augusti 2017 har siffran ändrats – till det dubbla.

– Ja, nu är vi uppe i en fart på 1 000 lägenheter. Det är en så pass hög nivå att man måste tänka till huruvida det är hälsosamt eller inte med tanke på att infrastruktur och omsorg ska hänga med. Därför försöker vi kalibrera hela tiden och bland annat börja bygga där det redan finns infrastruktur, säger Björn Marklund, och lägger till:

– Men såklart, det är ett angenämt problem – hellre behöva bromsa än gasa.

Och det är en stor mängd bostadsprojekt som är på gång i staden. Den största planen är i Forsåker med 3 000 lägenheter. För den första delen, som innehåller två tredjedelar av lägenheterna, har detaljplanen precis varit på samråd.

– Det ska bli spännande att sammanställa alla samrådssvar och se hur mycket som återstår att göra där, säger Björn Marklund.

Flera kommersiella projekt på gång


Även i Kållered och Lindome satsas det på bostadsfronten. I Mölndals centrum pågår arbetet för fullt, och delar av lägenheterna är redan inflyttade. Före jul ska hela det centrala kvarteret Hajen vara inflyttat, och om ungefär ett år öppnas portarna till den nya gallerian. För även på den kommersiella sidan är det fortsatt hög fart. Vid Åby utvecklar Klövern och Åby Travsällskap en mässanläggning om 15 000 kvadratmeter, hotell om 8 000 kvadratmeter och kontor och övriga kommersiella ytor om totalt 7 000 kvadratmeter. Även ner mot Krokslätt detaljplaneras för ett nytt hotell.
Artikelbild

Björn Marklund.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


– Vår stora utvecklingspotential är dock Fässbergsdalen och ner kring Söderleden där vi samarbetar med Göteborgs stad och Trafikverket då det är precis vid kommungränsen. Där är det än så länge ganska lågt exploaterat, men rätt hanterat kan det bli riktigt bra, säger Björn Marklund, och fortsätter:

– Sedan har vi hela Åbro industriområde som förtjänar en förädling, det är ett extremt bra läge vid korsningen mellan E6:an och Söderleden. Där har vi ett projekt på gång som innebär förädling och nybyggnation. Åbro skulle kunna behålla sin näringslivsprägel, men bli lite mer stadslikt.

Götalandsbanans sträckning


Något annat som har lagts mycket energi på från kommunens sida är diskussionen kring Götalandsbanans sträckning.

– Det har varit en lång process och det är ännu inte klart huruvida sträckningen ska gå från Korsvägen, via Almedal och rakt upp mot Mölnlycke, eller om den ska gå via Mölndal, säger Björn Marklund.

Han menar att en dragning via Mölndal är bra ur ett näringslivsperspektiv då kommunen är stark på näringslivssidan. De kan också bidra med att avlasta Göteborgs centralstation, då exempelvis många söderifrån som ska till flygplatsen inte behöver ta sig genom Göteborg.

– Nu pekar det allt mer på att våra ansträngningar har burit frukt och att banan ska dras via Mölndal, men det är inget som är klart ännu. Om vi skulle få hit järnvägen skulle drömmen vara att gräva ner motorvägen genom centrum för att frigöra mark för att bygga ett bra resecentrum.
Artikelbild


Bild: R-studio for Architecture/Arkitekterna Krook & Tjäder


Varför sker denna kraftiga utveckling i Mölndal?


– Vi ska inte sticka under stol med att det delvis har att göra med vårt läge, att vi ligger nära Göteborg är en stor fördel. Sedan finns också en politisk vilja på ett annat sätt än tidigare, vi har en tydlig vision, säger Björn Marklund.

För att kommunen ska växa är enligt Björn Marklund ytterst en politisk vilja, men sedan handlar det även om att dra sitt strå till stacken för regionens bästa, och att få en hållbar demografisk profil. Som ett steg i att förtydliga sin vision kommer man att ta fram en ny översiktsplan som tydligt visar var de ska växa, hur de ska växa och hur fort det ska gå.

– Det viktigaste med planen skulle jag säga är den process genom vilken den är framtagen, det är inte en liten grupp experter som står bakom planen utan istället är den framtagen genom en bred process med förankring både i politiken och hos de olika förvaltningarna. Dessutom har vi haft en bra medborgardialog. Det gör att alla känner sig mer bundna till, och ansvariga för, planen när den väl är framtagen, säger Björn Marklund.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration