Här är planerna för Göteborgs nya arenastad

Plats för Göteborg, ett konsortium bildat av åtta av stadens största fastighets- och byggföretag och fyra konsulter inom arkitektur och stadsbyggnad, vill skapa en helt ny stadsdel med bland annat en ny arena, 5 000 bostäder och 5 000 arbetsplatser.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-09-13 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Den nya stadsdelen kommer att innehålla bland annat en ny arena, 5 000 bostäder och 5 000 arbetsplatser.
Bild: Plats för Göteborg


Plats för Göteborg är ett konsortium med Balder, Castellum, HSB, Platzer, Riksbyggen, Skanska, Stena Fastigheter, Wallenstam, arkitekterna Semrén & Månsson, White, Wingårdhs samt Sweco. Förslaget är ett initiativ i syfte att utveckla området mellan Nya Ullevi och Svenska Mässan – ett område som man i dag menar är underutnyttjat och skapar en barriär i staden.

Förslaget innehåller ett nytt Scandinavium, ett nytt Valhallabad, 5 000 bostäder, 5 000 arbetsplatser och tre nya multisportshallar för breddidrotten samt en ny Lisebergshall. Den nya arenan kan ge plats för 13 700 sittande publik. I hörnen av arenan är planen att bygga lite högre bostadshus.
Artikelbild

Thomas Dahl.
Bild: Wallenstam


– Staden har bestämt sig. Nu är det dags att göra en arenastad och därför har vi satt ihop ett fint förslag. Det här är ett komplett och genomförbart förslag som tar ett helhetsgrepp över hela området och skapar både nya arenor för evenemang och bostäder, kontor och hotell, där finansieringen möjliggörs genom att omvandla de värden som finns i den outnyttjade marken till en ny och levande stadsdel, säger Thomas Dahl, vice vd på Wallenstam.

Man vill att det nya Scandinavium ska vara en mötesplats för stadens invånare och besökare och erbjuda en helhetslösning för att stärka Göteborgs framtida konkurrenskraft som evenemangsstad. Här kommer evenemang inom idrott, nöje och kultur att arrangeras och dela på utrymmet på lika villkor. Tillsammans med övrig bebyggelse, med arbetsplatser och bostäder, vill man göra området levande under hela året och dygnets alla timmar.

Arbetet som har resulterat i förslaget inleddes våren 2016. Målsättningen är att den nya arenan ska vara färdigställd om åtta till tio år.

– Vi är stolta över vad vi har kommit fram till, det är en spännande idé i en intressant del av Göteborg. Alla aktörer i konsortiet har varit långvarigt engagerade i staden och tänker även långsiktigt i framtiden, säger Thomas Dahl.

Det är många fastighets- och byggjättar som är med i detta – har det varit svårt?


– Det har varit väldigt spännande, det är inte så vanligt att hela gänget möts så här. Ibland träffas vi och vi känner ju varandra. Nu tar vi ett helhetsgrepp.

– Vi är lite inspirerade av det man gjorde med Scandinavium under 70-talet. Det var grunden till att Wallenstam och Skanska bjöd in dessa aktörer, och det är kul att alla fortfarande är med efter ett år.

Thomas Dahl berättar att konsortiet har delat in sig i fyra fokusgrupper – arenadelen, gestaltningen, ekonomin och logistiken. Alla delar behöver finnas på plats för att förslaget ska fungera.
Artikelbild

Gert Wingårdh.
Bild: Jacob Karström


Gert Wingårdh har, tillsammans med White och Semrén & Månsson, varit med och skissat på konsortiet Plats för Göteborgs räkning.

– Vi vill skapa blandstad och en stad som är till för alla. Därför har vi också skapat en varierande arkitektur. En annan viktig del är att det ska finnas platser mellan husen att mötas – därav namnet, säger han.

Var har ni hittat inspiration?


– Det är klart vi har inspirerats, man tar lite av varje. I dagens informationssamhälle är det lätt att få daglig information. Det som händer i Hamburg eller Amsterdam kan vi nästan få upp på våra skärmar i realtid – då reagerar vi. Dessutom är stadsbyggnadskunskapen stor bland arkitekterna sedan tidigare, säger Gert Wingårdh.
Även han har trivts bra i samarbetsformen tillsammans med de andra aktörerna.

– Landskapsarkitekter och arkitekter jobbar tätare ihop nu. Man känner alltid folk i den här branschen och egentligen har vi tyckt väldigt lika från första början. Det har hela tiden funnits en gemensam agenda. Alla aktörerna är göteborgare som brinner för att göra det här gemensamt, säger han.
Artikelbild

En viktig del i förslaget är att skapa liv mellan husen och ner mot Mölndalsån.
Bild: Plats för Göteborg




Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration