"Uppsala har en stark fastighetsmarknad"

Stockholmsbolaget FL Invest har valt Uppsala som marknad. Här berättar man varför – och om att ta klivet från bostäder till kommersiella lokaler.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-09-15 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Vid Uppsalas före detta norra tingshus ska man både konvertera kontor till bostäder och bygga nya bostäder.
Bild: Lubbe Garell


FL Invest drivs av Fredrik Lindberg och är ett familjeägt bolag där han arbetar tillsammans med sin fru. Innan han startade eget bolag 2010 jobbade han tolv år inom finansvärlden, främst inom aktieanalys och investeringsrådgivning, men slutade i samband med finanskrisen år 2008.

– Det var mycket oro på finansmarknaden då och jag blev tvungen att ta steget och testa någonting annat då företaget jag arbetat för lade ner verksamheten som jag var ansvarig för. Men min svärfar har alltid arbetat inom fastighetsbranschen så jag började jobba lite med honom – och på den vägen blev det, säger Fredrik Lindberg.

FL Invest arbetar bara med sina egna fastigheter eller genom partnerskap, och inledningsvis var modellen att förvärva fastigheter som kunde konverteras till bostäder. Bolaget har varit aktivt i Uppsala sedan 2012, och har ett antal anställda förvaltare i staden. Det egna kontoret ligger dock i Stockholm och tidigare ägde FL Invest även fastigheter i Stockholmsregionen. Men numera finns man bara i Uppsala.

Varför Uppsala?


– Uppsala har en stark fastighetsmarknad, och i samma veva som vi valde att gå in i staden fanns det en stor brist på bostäder – och samtidigt en stor inflyttning. Då var det inte heller lika många aktörer som verkade i staden, vilket innebar att det var lättare att göra affärer, säger Fredrik Lindberg.
Artikelbild

Fredrik Lindberg.
Bild: Lubbe Garell


Det första köpet som gjordes i Uppsala var som del­ägare i den före detta Senapsfabriken på Kungsgatan, som då ägdes av Stendörren. I och med en omfattade detaljplaneprocess hade de chans att skapa en bra relation med Uppsala kommun – något som gjorde att de valde att utöka sin verksamhet där. Därför köptes ett äldre arbetarkvarter på Svartbäcksgatan vid Fyrisån. Här pågår just nu ett planarbete där man dels vill bidra med nyproducerade bostäder, och dels vill konvertera befintlig kontorsverksamhet till bostäder.

Näst på tur att lägga till i portföljen var det gamla norra tinghuset där de 2016 utlyste en arkitekttävling som vanns av Johan Celsing arkitektkontor.

– Det är ett otroligt fint gammalt tegelhus, och på tomten kommer vi att bygga ett eller två nya hus med bostäder som ska gå i samma karaktär som det äldre huset. Vi kommer också att behålla den gamla tings­salen för att ha någon typ av verksamhet där.

Så långt hade det varit bostadsutveckling som legat i fokus, men i det läget insåg man på FL Invest att det var mycket nyproduktion av bostäder i staden och valde därför att bredda verksamheten. Där kommer Främre Boländerna in.

– Med så många bostäder som planeras, och faktiskt byggs, behövs också arbetsplatser, säger Fredrik Lindberg.

I dag äger FL Invest fyra fastigheter i Främre Boländerna. Två av dem ligger på Säbygatan en knapp kilometer från resecentrum och två ligger vid Bolandsgatan/Danmarksgatan. På Säbygatan kommer FL Invest efter sommaren att inleda arbete med en ny detaljplan, och på så vis bli delaktiga i den omfattande omvandling som området genomgår just nu.

– Tanken är att det ska bli mer kontor och verksamheter som innebär liv och rörelse, säger Fredrik Lindberg, och fortsätter:

– Vi vill lyfta det här fina kvarteret, men har inte riktigt bestämt oss för vad det ska vara för verksamhet.

Vid fastigheterna på Bolandsgatan/Danmarksgatan finns det i dag en vakans på cirka 2 000 kvadratmeter. Fredrik Lindberg berättar om andra, äldre industriområden som har gjorts om med butiker, saluhallar och liknande – och tycker att det hade varit roligt med en sådan utveckling här med.

– Det hade kunnat passa med någon lite mer annorlunda restaurangverksamhet. Tänk vad kul om det skulle kunna bli en destination med till exempel en barbeque-restaurang som röker sitt eget kött.

– Jag är väldigt intresserad av mat och om jag drömmer lite ser jag exempelvis en farmer’s market med närproducerad frukt och grönt framför mig. Men vi tar gärna emot idéer på vad man skulle kunna göra annars!

Vad händer för FL Invest i framtiden?


– Vi har kvar bostadsutvecklingsbenet, men går mer och mer mot att långsiktigt äga kontors- och industrifastigheter. Vi tittar alltid på intressanta projekt och vill fortsatt vara aktiva i Uppsala.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration