Vasakronan bygger nytt i Uppsala Science Park

I slutet av året står Vasakronans nya kunskapsnod Hubben klar i Uppsala Science Park. Nu presenterar man nästa projekt där Livsmedelsverket blir ankarhyresgäst.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-08-30 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Byggnationen av Livsmedelsverkets nya lokaler kommer att påbörjas under våren 2018.
Bild: Vasakronan/White Arkitekter


Hubben omfattar cirka 12 500 kvadratmeter kontor, laboratorier, restaurang och konferens. Byggnationen är i full gång och här kommer Landshypotek att flytta in som största hyresgäst. De kommande planerna i Uppsala Science Park ligger i nära anslutning till Hubben där Vasakronan kommer att uppföra ytterligare en byggnad som får en lokalyta på cirka 10 000 kvadratmeter. På drygt 80 procent av ytorna, cirka 8 300 kvadratmeter, kommer Livsmedelsverket att ta plats.

– Det blir en högkvalitativ kontors- och laborationsbyggnad. Livsmedelsverket har en ganska omfattande laborationsverksamhet som kommer att kombineras med modern, aktivitetsbaserad kontorsverksamhet, säger Jan-Erik Hellman, regionchef Uppsala på Vasa-kronan.

Inflyttning 2020/2021


Byggnationen kommer att påbörjas under våren 2018 och inflyttning hoppas man ska kunna ske kring årsskiftet 2020/2021. Efter uthyrningen till Livsmedelsverket har Vasakronan cirka 1 700 kvadratmeter kvar att hyra ut och just nu inväntar man bygglov.
I Uppsala Science Park samverkar näringsliv, offentlig verksamhet och akademi. I dag finns här cirka 140 företag, och de flesta är verksamma inom life science och verksamheter som bioteknik, medicin, material- vetenskap och IT. Uppsala Science Park ligger nära både Akademiska sjukhuset och de båda universiteten.

Vad kan du säga om platsen?


– Uppsala Science Park är en speciell plats i staden. Här finns inkubatorer och många mindre start-up-bolag som ofta är avknoppningar från universiteten eller institutioner i nära anslutning till dem. Samtidigt finns här stora myndigheter som Läkemedelsverket och dessutom forskningsverksamhet på en världsledande nivå. Det är helt enkelt en väldigt spännande plats att finnas på.
Artikelbild

Jan-Erik Hellman.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


Vad innebär det för hyresgästerna att sitta i en sådan blandning?


– Det innebär möjlighet till stor samverkan, och det gäller för alla att dra nytta av den kompetens som finns i området.

Livsmedelsverket är sedan tidigare hyresgäst hos Vasakronan och hyr i dag lokaler i kvarteret Hugin i centrala Uppsala. Där driver Vasakronan just nu en planprocess för att skapa nya bostäder och kontor.

– Livsmedelsverket har länge sökt efter en ny lokal och vi har försökt hitta något som passar bra för dem. Det tycker vi att vi har lyckats med i Uppsala Science Park, säger Jan-Erik Hellman.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration