Vill skapa en destination

När Slakthusområdet omvandlas till ett nav för mat och dryck i Göteborg ska vineriet Wine Mechanics visa vägen. – Det här området passar perfekt för vår verksamhet, säger Magnus Holmgren, en av grundarna.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-08-23 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Målsättningen är att Slakthusområdet ska blien destination för mat och dryck.
Bild: Krook & Tjäder


Med Köttbyn i Köpenhamn och Meatpacking District i New York som förebilder är målsättningen att omvandla Slakthusområdet till ett mat- och dryckesområde.

– Det här området har alla förutsättningar för sådan verksamhet, här finns dels historien och dels ligger området i ett perfekt läge nära centrum, säger Lennart Rydberg, förvaltare på Klövern.

En galen idé


Klövern har de senaste åren utvecklat flera byggnader i området, och när det häromåret blev dags för den 900 kvadratmeter stora byggnaden på Lilla Waterloogatan tänkte man sig någon slags restaurangverksamhet. När Wine Mechanics för ungefär ett år sedan hörde av sig och sökte lokal var matchningen perfekt.

– Det kommer att bli fantastiskt. Ett vineri passar bra in här, i huset bredvid finns ett bryggeri, här finns kryddverksamhet och korvtillverkning. Nu hoppas vi att vi kan få hit fler liknande aktörer, säger Lennart Rydberg.
"Det här området passar perfekt för vår verksamhet"
Wine Mechanics koncept grundar sig i – som Magnus Holmgren själv uttrycker det – en galen idé, nämligen att göra vin i Sverige. Tanken är att importera vindruvor från Tyskland och Frankrike där man har kontrakt med ett antal odlare.

– Vi vill göra ett vin som man känner igen sig i med välbekanta druvor, men med en unik tvist att det produceras i stadsmiljö i Göteborg. Det här området passar perfekt för vår verksamhet, säger Magnus Holmgren.

I lokalen kommer det, förutom själva vintillverkningen, att finnas en vinbar, en restaurang och ett vinprovningsrum. Byggnaden är fördelad på två plan, och Magnus Holmgren uppskattar att de kommer att ha cirka 150 platser. Verksamheten kommer att vända sig både till privatpersoner och till företag. Tanken är också att samarbete ska möjliggöras med andra aktörer i Slakthusområdet.

– Till exempel kommer vi naturligtvis att behöva servera andra drycker än vin, och där har vi redan tagit initiativ till ett samarbete med bryggeriet här bredvid. Kommer det en kötthandel vill vi samarbeta med dem, och så vidare, säger Magnus Holmgren.

Vill bevara husets karaktär


Han menar att det finns stora fördelar med att samla liknande verksamheter på ett och samma ställe.
Artikelbild

Magnus Holmgren och Lennart Rydberg.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


– Det är så man skapar en destination, ett utflyktsmål. Vi hoppas och tror att vi kan vara startpunkten för den utvecklingen, säger Magnus Holmgren.

Byggnationen startade i mitten av maj, och målsättningen är att vineriet ska stå klart kring årsskiftet 2017/2018. Medan insidan kommer att genomgå en totalrenovering ska även utsidan av byggnaden få lite kärlek. Bland annat kommer det att byggas takkupor, ena fasaden kommer att glasas in och det ska till ett nytt lastintag.

– Vi har haft hjälp av en byggnadsantikvarie för att ta reda på hur vi bäst bevarar husets karaktär. Målet är att ta fram så mycket som möjligt av det gamla så att huset passar bra in i omgivningen även fortsättningsvis, säger Lennart Rydberg.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration