"Utvecklingen gynnar hela Sverige"

Utvecklingen i Göteborgs hamn pågår just nu för fullt. En av aktörerna som är med i skapandet av Göteborgs nya logistikpark är NCC. – I Arendal Green Park kan vi erbjuda logistiketableringar i Sveriges absolut mest attraktiva läge, säger Maria Björsander, kundansvarig logistik på NCC Property Development.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-08-16 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: NCC


NCC:s del av parken är 220 000 kvadratmeter stor, och målsättningen har varit att skapa Breeam-certifierade och energieffektiva lagerbyggnader. Förra året avslutades den första etappen i vad som kallas för Arendal Green Park där NCC har hyrt ut totalt 9 700 kvadratmeter till Brandon och Thermo Fisher, två verksamheter som är beroende av de möjligheter som hamnen erbjuder. Thermo Fisher valde att flytta till nya lokaler för att få mer effektiva arbetsflöden och bland annat har man satsat på att utforma väl fungerande lastkajer.

Den andra etappen, Lego-tomten, innefattar en byggnad som kommer att bli industrianpassad och omfattar cirka 6 000 kvadratmeter lager och kontor. Markarbetena är i full gång, och så snart bygglov har erhållits kommer huset att påbörjas. Hyresgäst till cirka 5 200 kvadratmeter är Eliasson & Lund Mekaniska Verkstads AB. Tillträde till deras nya lokaler beräknas ske innan semestern nästa år. I denna byggnad finns sedan cirka 1 600 kvadratmeter att hyra ut, varav 1 400 kvadrat­meter lager.

Ett fantastiskt skyltläge


I nästa etapp ska det byggas en logistikbyggnad om 16 000 kvadratmeter som kan hyras ut till en eller flera hyresgäster. Det finns ett antal intressenter för den kommande etappen, och förhoppningen är att kunna byggstarta även den under hösten.

– Sedan kommer vi även att dra igång en fjärde etapp under 2018 som vi hoppas kunna byggstarta under 2019. Den delen är inte detaljstuderad ännu, men omfattar cirka 30 000 kvadratmeter möjlig byggrätt, säger Maria Björsander.
Artikelbild

Maria Björsander.
Bild: NCC


Därutöver finns ytterligare 100 000 kvadratmeter som kan utvecklas. Att man väljer att satsa så mycket i hamnen beror enligt Maria Björsander på flera saker.

– Här har du tillgång till alla transportslag; båt, järnväg och bil. Förutom alla möjligheter som det innebär att finnas i hamnen så får du dessutom ett fantastiskt skyltläge mot all trafik som passerar på leden, säger hon.

Vad betyder utvecklingen?


– Utvecklingen är positiv för alla aktörer som finns i hamnen och för oss som bor i Göteborg. I förlängningen gynnar det regionen och hela Sverige eftersom det är inkörsporten för gods i landet. Det är jätte­bra att det frigörs mycket mark i hamnen, det främjar utvecklingen, säger Maria Björsander.

NCC:s del av logistikparken beräknas vara fullt utbyggd 2020 på den mark som har detaljplan. För den icke planlagda marken beror tidsplanen på när man får detaljplan.

– Men än finns alla möjligheter för den som vill hyra miljöcertifierade, skräddarsydda och nybygga lagerlokaler, avslutar Maria Björsander.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration