Tillbaka i konsultbranschen – för att ta Novi framåt

Hon tog sig från vidderna ner till huvudstaden och blev en färgstark profil i fastighets-Sverige. Efter ett par år med andra uppdrag är Marie Bucht nu tillbaka i konsultbranschen där hon ska leda Novi in i framtiden.

Skriven av Axel Ohlsson 2017-09-06 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Marie Bucht tog över som vd för Novi under våren.
Bild: Niclas Liedberg/Pixprovider


Resan mot de centrala delar av Stockholm som utgör centrum för svenskt näringsliv inleddes cirka 100 mil norrut, i den lappländska orten Arvidsjaur.

– Jag hade en fantastisk uppväxt med mamma, pappa, lillebror och hund. Allting fanns där och jag led inte av att det var mörkt på vintern eller att det inte var så varmt på sommaren, för jag hade inte upplevt något annat. Jag trivdes jättebra med att känna de flesta, säger Marie Bucht.

Hon flyttade söderut för att studera. Intresset för samhällsutveckling fick henne att läsa nationalekonomi i Uppsala. Klivet in i fastighetsbranschen tog hon 1999 efter ett tips från en tidigare kollega.

– Jag fick en annons skickad till mig om att Newsec sökte en nationalekonom. Janne Wejdmark anställde mig där. All heder åt honom för det för under den rekryteringsprocessen upptäckte jag att jag var gravid med mitt andra barn, men Janne sa att "vi vill anställa dig ändå för det känns så bra och du kommer väl tillbaka efter föräldraledigheten". Och sedan blev jag ju kvar där i 13 år.

– De första åren arbetade jag med strategi och marknadsanalyser, hur ekonomin påverkar fastighetsbranschen i stort och fastigheternas värde. Efter några år blev jag ansvarig och vd för rådgivningsverksamheten med analys, värdering och köprådgivning, Newsec Advice.

Ett drömjobb


– Jag tyckte att det var bra att arbeta i fastighetsbranschen som är så konkret. Alla har en relation till fastig­hetsmarknaden då den spänner över alltifrån skolor, dagis, sjukhus, gator, broar, tunnlar, tågstationer – det var väldigt spännande då och det tycker jag fortsatt att det är.

De 13 åren på Newsec har följts av år som inneburit såväl flera nya arbetsplatser som fler utmaningar och lärdomar hos såväl NCC och Skanska som på rekryteringsfirman Headlight. Hon hann driva sitt rekryteringsbolag i drygt ett år innan hon själv hamnade på andra sidan bordet. Från att ha varit den som rekryterat fick hon nu själv uppleva hur det var att synas i sömmarna.

– Det är "läskigt" när man ska bli analyserad av någon annan, men i takt med att man blir äldre så vet man oftast vad testerna ska säga. Det gör det också väldigt skönt när man känner att man kan få en bild av sig själv som man känner igen.

Rekryteringsprocessen slutade med att hon erbjöds tjänsten som ny vd för Novi Real Estate. En tjänst som hon klassar som sitt drömjobb.

– Det är en relativt nystartad verksamhet med externförvaltning i fastighetsbranschen, Novi firade ett år 1 april 2017. Jag tycker att affären är superintressant eftersom det verkligen handlar om att utveckla och öka värdet i fastigheterna. Att få jobba med kunderna, det vill säga fastighetsägarna och samtidigt kundens kund, hyresgästerna. Att få vara med och bygga och utveckla en konsultverksamhet där jag tror fullt ut på vår affärsidé och vår värdegrund.
Artikelbild

Marie Bucht tillbringar stor del av sin fritid utomhus – gärna i skidspåret.
Bild: Niclas Liedberg/Pixprovider


Ingen one man show


För att lyckas ta bolaget till den fördubbling man satt upp som mål har Marie Bucht ett tydligt ledord: Teamwork.

– Det här är ingen one man show utan jag tror mycket på teamarbete. Vi ska stötta varandra i olika frågor för att föra fram vårt budskap och vårt sätt att arbeta.

Hur är du som chef?


– Jag är stödjande och involverande. Jag ger mycket ansvar och befogenheter och så länge jag får återkoppling så lägger jag mig inte i detaljerna.

– Jag är positiv och rakryggad, man kan lita på mig. Jag tror gott om folk.

Engagemanget i sina kollegor och möjligheten att få utveckla såväl andra människor som en grupp får det att lysa till i Marie Buchts ögon när hon pratar om det.

– Jag tycker det är väldigt utvecklande att få utveckla andra människor. Rollen att få vara ansvarig för en verksamhet där vi är ett team. Jag tycker att det är kul att ha personalansvar. Att få vara med och bygga människor. Jag är ganska bra på det och trivs med det.

Starkt intresse för matlagning


Den starka teamkänslan är inte bara något som genomsyrar Marie Buchts professionella liv. Utanför jobbet finns ett stort och viktigt team även på hemmaplan.

– Jag har tre stora barn. 20, 18 och 15. Och en sambo som också har två stora barn som är 21 och 19. Fyra av barnen bor hos oss, men det är ett varannanveckasliv.
"Jag är stolt över mitt ursprung"

Hur ser ditt liv ut annars utanför arbetet?


– Jag tycker om att vara ute. Jag och min brorsa tog upp längdåkningen igen på "äldre" dagar och det är något som min sambo också gillar. Vi försöker åka lite långlopp och vara ute mycket. Sedan åker vi mycket utför också … det blir väldigt mycket skidor. Även löpning under en annan del av året.

– Jag har även jobbat med lite mat under olika perioder av mitt liv. Så jag är väldigt intresserad av matlagning. Det är lite avkoppling att göra något konkret med händerna.

Intresset för skidåkning ger inte bara grund för en aktiv livsstil. Det är även en naturlig koppling till hennes rötter.

– Jag åker upp några gånger per år. Jag har kompisar kvar och mina barn trivs också jättebra med att åka upp och hälsa på där.

– Jag är stolt över mitt ursprung. Det har format mig och jag har mycket att vara tacksam för.

Har du varit sugen på att flytta tillbaka någon gång?


– Nej, jag älskar att bo i Stockholm. Det passar mig jättebra att bara hälsa på där uppe.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration