Så nyttiga är jordgubbar

Under midsommarafton äter svenskarna fem miljoner liter jordgubbar. Förutom att de är goda så har svenskarnas favoritbär dessutom massor av hälsofrämjande effekter!

Skriven av Erika Johansson 2017-06-21 | Fritid

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Rika på C-vitamin och antioxidanter

Jordgubbar innehåller tio gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. Dessutom innehåller de stora mängder antioxidanter - ju rödare bären är desto mer antioxidanter innehåller de.

Cancerhämmande och anti-age

Jordgubbar är liksom hallon, vindruvor, blåbär, tranbär, pekannötter och valnötter en källa till ellagsyra. Ellagsyra är en polyfenol antioxidant som har egenskaper som motverkar cancer. Antioxidanten har också visat tecken på att minska kroppens åldrande. Men för höga mängder exempelvis via kosttillskott kan ge leverskador.

Bra för kolesterolvärdet

Jordgubbar är väldigt fiberrika vilket ger god mättnadskänsla. Jordgubbar stärker immunförsvaret och håller kolesterolet på en bra nivå.

Innehåller järn

Jordgubbar innehåller järn, även om det är i små mängder jämfört med inälvs- och blodmat. Järnbrist kan leda till att man blir blek, trött, andfådd och får nedsatt immunförsvar.

Inflammationshämmande

Jordgubbar innehåller fenoler som dämpar aktiviteten hos vissa enzymer med inflammatorisk effekt.

Kalorisnåla och folsyrerika

Jordgubbar innehåller nästintill inga kalorier. Däremot innehåller de mycket folsyra som behövs för cellernas ämnesomsättning och bildningen av röda blodkroppar. Folsyrebrist kan leda till blodbrist.


Källa: allers.se
sjukdom.online


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration