I Point Nacka finns industrikänslan kvar

Den gamla industrilokalen får ett lyft samtidigt som den behåller sin gamla karaktär när Stendörren utvecklar konceptfastigheten Point Nacka som kommer innehålla såväl kontor och kontorshotell och service.

Skriven av Axel Ohlsson 2017-05-31 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Point Nacka utvecklas med serviceytor för såväl träning som restaurang för att vara mer än bara ett kontorshus.
Bild: Stendörren


När en stor hyresgäst skulle lämna Stendörrens lokaler i Nacka åkte man ut för att se hur de skulle utnyttjas framöver.

– När vi åkte ut och tittade på de gamla industrilokalerna såg vi att de kunde bli någonting riktigt häftigt och unikt, säger Maria Mastej, marknads- och uthyrningschef på Stendörren.

– På den privata sidan är det många aktörer som jobbar med att förädla gamla industrihus och göra bostäder av det. I stadsarkitektur försöker man få in det tänket när man ritar nytt.

– Och då sitter vi med ett original. Det är väldigt roligt att vi har ett par sådana hus att utveckla inom ramen för Point-konceptet.

Stendörren utvecklar nu den gamla industribyggnaden till ett modernt kontorshus i Nacka.

Hur mycket av den gamla industrikänslan kommer finns i kontorslokalen?


– Vi gör väldigt mycket för att bevara den känslan. Takhöjden kommer att finnas kvar, typen av fönster finns kvar och bärigheten med de stora pelarna finns kvar.

Det blir inte bara kontorsytor i Point Nacka. Delar av lokalerna kommer även att kunna användas för verkstad och lättare lager. Något som Nacka Energi kommer att ha användning för. Det kommunala bolaget har redan tecknat ett tioårigt hyresavtal i Point Nacka. Att bibehålla den industriella känslan har varit något som bolaget sett positivt på.
Artikelbild

Maria Mastej.
Bild: Stendörren


– Vi har tillsammans arbetat fram känslan i inredningen av kontoret, där har de velat ha industrikänslan inkorporerad i verksamheten. I materialval har Nacka Energi varit väldigt medveten i att ta upp industriella element. Till exempel kommer man ha moderna funktioner i mötesrummen, men man klär in dem i industriella material.

– I dag kan man kan få moderna kontor med bibehållen industrikänsla. Exempelvis kommer Nacka Energi att ha verkstad i vissa delar av lokalen. Det är roligt att se att även den typen av segment, som kanske tidigare suttit lite längre utanför stan och varit industriellt präglade, nu får till attraktiva lokaler både för de som sitter på kontor och de som arbetar i verkstaden.

– Det känns roligt att ha en produkt där bolag som är lite mer i segmentet mot lättare lager och industri både kan ha attraktivt kontor med showroom men samtidigt ha de andra delarna. Att man inte behöver välja det ena eller det andra.

Vad ger det den här satsningen att ha med en stark hyresgäst som Nacka Energi från start?


– Det gör jättemycket. Det är en kommunal hyresgäst som tecknat ett avtal på tio år. Det är fantastiskt kul att se att de vill satsa så mycket på utveckling och på sin personal genom att ta fram ett schysst koncept. Vi har hjälpt varandra i det, och det är jätteroligt.

– Sedan är det naturligtvis roligt att ha en hyresgäst med så stark anknytning till Nacka. Det har varit en bra samarbetspartner för oss. Vi jobbar båda med hållbarhetsprofilen kring huset, bland annat vad gäller materialval. Det känns väldigt roligt och vi tittar nu på hur vi ska förstärka hållbarhets- och miljöperspektiv i huset ytterligare.
Artikelbild


Bild: Stendörren


Utvecklar kontorshotell


Vid sidan av Nacka Energis stora kontor utvecklar Stendörren ett kontorshotell i fastigheten.

– Vi funderade på vad huset behöver för att lyftas på ett bra sätt och vad för servicekoncept som är bra att ha. Dessutom har vi delar med småkontor där några av hyresgästerna sitter på för stora ytor och delar lite ytor, säger Maria Mastej.

– Då tänkte vi att som en del i det att man moderniserar och renoverar en vakant yta. Vi hörde efter hos några hyresgäster om de var intresserade, så några av rummen kommer att vara uthyrda inom väldigt snar framtid.

– Samtidigt är det ett sätt att få in olika verksamheter och få till rörelse i området så att man ska kunna erbjuda små verksamheter och bolag – som tidigare kanske tidigare jobbat hemifrån – lokaler där man kan dela idéer med andra företag och kan ta emot sina samarbetspartners och kunder i trevliga mötesrum. Långsiktigt skapar det en bra dynamik att ha en blandning av små och stora hyresgäster.

Mat och träning


Det är inte bara kontorsytor som får utrymme i förädlingen av Point Nacka. Huset kommer även att utvecklas med utrymmen för såväl träning som restaurangytor.

– När man tittar på hur mycket tid man tillbringar på jobbet och de livspussel som människor har generellt, upptäcker man att vad arbetsplatsen erbjuder sin personal är en viktigt faktor när man söker jobb och hur man trivs på jobbet.

– För att vi ska skapa attraktiva produkter där företag trivs och utvecklas så räcker det inte bara att erbjuda en lokal utan det måste finns mer i form av saker runtomkring. I det här huset ser vi en potential.

– Det finns en restaurang och vi vill utveckla det konceptet och skapa mer ytor där man lite fritt kan träffas. Sedan utvecklar vi träningsmöjligheter, både i huset men även genom läget som är naturskönt med joggingstråk. Vi vill försöka inkorporera det så det blir naturligt för alla som jobbar i huset.

– Vi har även tittat på att försöka erbjuda alternativ både till bil och kommunala transportmedel genom att ha cykelpooler och liknande. Vilket också är till för att man ska kunna ta sig till annan service runtomkring på ett smidigt sätt.

– Företag är allt mer medvetna i dag och vill kunna erbjuda bra arbetsplatser och då är fastigheten och lokalerna en del i det.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration