"Det händer en miljon saker i Norrköping"

I en tid med en stekhet fastighetsmarknad, en strid ström nyetableringar och den kommande Ostlänken står Norr­köping en spännande framtid till mötes. – Den takt som Norrköping kommer att utvecklas med under de närmsta åren är den högsta någonsin, säger ­Pontus Lindblom, näringslivsdirektör på Norrköpings kommun.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-05-30 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

I Inre Hamnen ska det skapas cirka 2 000 nya bostäder.
Bild: Nyréns Arkitektkontor


Han vittnar om ett högt tryck i näringslivet i Norrköping.

– Det händer en miljon saker i Norrköping just nu, vilket bekräftar bilden av att högkonjunkturen och modet är större här i regionen än i övriga Sverige. Här finns en självkänsla inom alla branscher och nu är det viktigt att vi tar till vara på näringslivet och utvecklingen på ett klokt sätt.

Just nu drivs en rad projekt i staden, och enligt Pontus Lindblom har mycket att göra med den kommande Ostlänken. Han berättar att det totalt ska byggas 187 nya stadskvarter bara kring stadskärnan. En annan anledning till den starka utvecklingen är campus Norr­köping, som i år fyller 20 år.

– Universitetet är absolut en viktig framgångsfaktor, det är en plats där invånarna kan umgås och utvecklas, säger Pontus Lindblom.

Industri blir bostäder


Ett av de projekt som drivs nu är kring Inre Hamnen, där det 2023 blir en första inflyttning i delar av de cirka 2 000 nya bostäderna som ska stå klara senast 2028. Området kring resecentrum är i projekteringsfasen, där man ska omvandla industriområdet till ett bostads- och näringslivsområde. Det är också här som de 187 nya kvarteren ska byggas, från rescentrum och Butängen bort till Johannisborgsområdet.
Artikelbild

Pontus Lindblom.
Bild: Norrköpings kommun


"Måste bygga stad"


– Centralt byggs det på samtliga ställen som inte har varit bebyggda innan. Vi har som målsättning att 2035 vara 175 000 invånare i Norrköping, och för att lyckas med det måste vi bygga stad. Att bygga stad är också lika med att bygga näringsliv, säger Pontus Lindblom.

När det gäller nyetableringar i Norrköping får man många förfrågningar från exempelvis stora logistik­företag. Under våren ges besked om huruvida Europas största fabrik för litiumbatterier genom projektbolaget Northvolt kommer att hamna i Norrköping.

– En sådan etablering innebär ett samarbete i regionen, även om jag så klart arbetar med Norrköping som utgångspunkt så spelar det egentligen ingen roll ­vilken stad fabriken hamnar i, oavsett kommer det att ­gynna hela regionen, ­säger Pontus Lindblom.

Konstant ström av nyetableringar


Även på kunskapssidan finns en konstant ström av nyetableringar, till stor del nystartade företag som är avknoppningar från universitetet. Andra starka näringar i Norrköping är besöks- och kulturnäringarna.

– Det är absolut viktigt att vi har exempelvis Kolmården. Norrköping har ett starkt läge och är en vacker stad, vilket gör att våra besökssiffror ökar kraftigt.

Digitaliseringens frammarsch gör också att kreativa näringar blir väldigt viktiga, och även där finns en hög etableringstakt. Nu menar Pontus Lindblom att det är av stor vikt att ta hänsyn till de behov som uppkommer i och med alla nyetableringar.

– Vi måste se till att det finns lokaler och mark för att ge plats åt alla etableringar inom de olika grenarna, säger han.

Hur ser du på Norrköpings framtid?


– Den takt som Norrköping kommer att utvecklas med under de närmsta åren är den högsta någonsin. Det har bland annat med Ostlänken att göra, närheten till Stockholm gör att vi blir en gemensam arbetsmarknad och en enda näringslivsregion.

Han tror också att universitetet och näringslivet kommer att fortsätta utvecklas – och ser hedersamt på sin egen roll i det hela.

– Jag är otroligt ödmjuk inför det arbete som vi inom det offentliga nu måste göra, det gäller att vara lyhörd, erbjuda service och anpassa sig. Jag har mycket respekt för den uppgift jag har som en brygga mellan närings­livet, kommunen och politikerna.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration