Rätt belysning på jobbet

Många arbeten kräver hög koordination mellan syn och motorik. På en arbetsplats med genomtänkt belysning känner vi oss trygga medan felaktig belysning kan orsaka både muskelspänningar och trötthet.

Skriven av Erika Johansson 2017-05-10 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Ljuset påverkar hur vi uppfattar omgivningen. Belysningen bör vara anpassad efter arbetssysslorna, arbetspositionen och om arbetet utförs i ensamhet eller tillsammans i grupp.

Bra belysning innebär att det finns både dagsljus och justerbar belysning. Ett jämnt och lagom starkt sken i lokalen gör oss trygga. Under den ljusa delen av året är dagsljus en bra grund för lokalens belysning – samtidigt som dagsljus också är viktigt för välmåendet och koncentrationsförmågan. Fönstrets utformning bör tas i åtanke för att ge rätt ljusinsläpp och minska bländning.

Dålig belysning kan vara både bländande eller för svag. Kroppen försöker anpassa sig genom att ändra positionen på huvud och kropp. Det kan orsaka huvudvärk och spänningar i rygg, nacke och skuldror.

En ansträngande arbetssituation är exempelvis brevbärare som behöver läsa namnlappar och lägenhetsnummer på ogynnsamma placeringar i oftast svagt upplysta trapphus. Konstrastbländning kan ske vid operationsbordet där kirurgen behöver höga ljusstyrkor på operationsytan medan resten av rummet är mörkt.

Belysningen ska göra det lätt att utföra arbetsuppgifterna och bidra till en stimulerande arbetsplats.

Några grundläggande krav på bra kontorsbelysning:
- Rätt ljus på rätt ställe
- Undvika bländande ljus
- Jämnt och justerbart ljus på arbetsytan
- Undvika stora kontraster mellan arbetsyta och omgivning

Källa: av.se


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration