Tre Kronor ska göra Stockholm till herre på täppan

I Göteborg byggs Karlatornet som med sina 240 meter ska bli Sveriges högsta byggnad. Nu kontrar Stockholm med ett förslag som åter ska göra staden till herre på täppan: Det 300 meter höga tornet med arbetsnamnet Tre Kronor.

Skriven av Anthon Näsström 2017-05-22 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Arbetsnamnet på det som kan bli Nordens högsta byggnad är Tre Kronor
Bild: Utopia Arkitekter


Det ständigt debatterade Karlatornet (240 ­meter), som ska bli Nordens högsta byggnad när det står färdigt på Hisingen i Göteborg, har fått konkurrens. Från huvudstaden.

På uppdrag av Stockholmsmoderaterna har Utopia Arkitekter tagit fram ett förslag på hur det 300 meter höga tornet, med arbetsnamnet Tre Kronor, ska se ut.

– Deras idé handlade om att ha en stor skyskrapa på platsen. Men då kom vi med ett motförslag att i så fall skapa ett kluster av kontor och höghus och utveckla en stadsdel för att skapa någon slags känsla – som också ger en poäng. Som inte bara är en enskild "sticka" i stadsbilden, säger Jesper Lövkvist på Utopia.

Det är i norra Djurgårdsstaden, vid Loudden, som Tre Kronor är tänkt att uppföras. Förslaget är långt ifrån att vara satt till verket, och som det ser ut nu kommer Göteborg hinna trona med Nordens högsta byggnad åtminstone ett litet tag framöver.

– Jag tror inte att det nödvändigtvis handlar om att slå Göteborg på något sätt. Det ska bli Nordens högsta byggnad, helt enkelt från Stockholm. De tankarna har funnits ett tag, oaktat Karlatornet. Och platsen är lämplig, om man utvecklar fler höghus så det inte ser alltför ensamt ut för det enskilda höghuset, säger Jesper Lövkvist och konstaterar samtidigt:

– Huset är ju inte särskilt likt Karlatornet.

Hur ofta får ni den här typen av förfrågningar av enskilda partier?


– Det hör inte till vanligheterna. Vi har väl gjort något liknande med Centerpartiet tidigare men det händer inte jätteofta.

En ny stadsdel med 10 000 bostäder och Sveriges högsta byggnad. Det vill Moderaterna bygga i centrala Stockholm. För att förslaget ska kunna bli verklighet krävs dock ett antal lag- och regeländringar.

Men gensvaret både från allierade partier och motsatt sida har varit överlag positivt, rapporterar Stockholm Direkt.

– Vi får se vad som händer, men vi landade i det här förslaget som vi ser som det bästa ur ett stadsperspektiv och exploateringsmässigt, säger Jesper Lövkvist.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration