Vectura skapar kontorskoncept med kunglig glans

När Vectura skapar Royal Office, ett av Sveriges mest ­exklusiva kontor på Blaiseholmen, är förut­sättningarna lite ovanliga – det kommer att pågå full verksamhet i ­resten av byggnaden. – Det gör det till ett komplext projekt, säger projekt­chef Johan Plyhr.

Skriven av Axel Ohlsson 2017-05-20 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Flygvy över Grand Royal med de nya kontorsvåningarna.
Bild: Vectura


Royal Office, som konceptet kallas, kommer att bestå av de tre översta våningarna i byggnaden Grand Royal. Fastigheten uppfördes 1909 av chefsarkitekten Ernst Stenhammar och är klassad som en av Stockholms mest kulturhistoriska byggnader. ­Totalt byggs här drygt 2 500 kvadratmeter helt nya kontorslokaler med separat entré från Blasieholms­gatan.

Det är genom en kombination av fastighetens nu­varande historia och struktur, bland annat stavparketten, och fast inredning som görs på plats som Vectura ska få till en unik och exklusiv kontorsmiljö.

– Vi jobbar väldigt hårt med materialen och miljön i fastigheten. Inramningen av ljust från fönstren kommer att skapa en speciell upplevelse, säger Johan Plyhr.

Flexibelt och öppet


Under arbetet kommer fasad, fönster och vissa gemen­samma delar att återskapas.

– Vi har hittat gamla innertak som vi också kommer att plocka fram. Vi är väldigt glada över att vi i ett äldre hus har lyckats öppna upp så pass mycket som vi har gjort. Det gör att vi får flexibla och öppna ytor i lokalerna.

En annan del av fastigheten som Vectura vill lyfta fram är det stora, blåa innertaket i byggnaden.
Artikelbild


Bild: Vectura


– Istället för att lägga ett vanligt tak har vi lagt ett plåttak. Det kommer att ligga som fiskfjäll och variera i utseende beroende på ljuset utifrån.

River för hand


Under projektet kommer de resterande delarna att pågå som vanligt, både hotellet och konferensdelarna kommer att ha full verksamhet.

– Vi kommer att samsas och det gör det till ett komplext projekt, säger Johan Plyhr.

Att projektet pågår samtidigt som övrig verksamhet är igång gör att det krävs andra produktionstekniker. Arbetet kommer bara att kunna pågå under vissa tider och vissa saker får göras på andra sätt än de vanliga.

– Vi kommer att riva det mesta för hand istället för att använda maskiner. Vi plockar ned det som ett ­mekano och lyfter ut större delar.

Närmst framåt kommer Vectura jobba hårt med marknadsföring. Uthyrningen pågår för fullt.

– Kunderna är från väldigt olika branscher. Det finns en stor efterfrågan på bra kontor, säger Johan Plyhr.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration