Technopolis satsar i Gårda

Finländska Technopolis tog förra året steget in i Sverige, Göteborg – och Gårda. – Göteborg sågs som jätteintressant, framför allt ur ett tillväxtperspektiv. I Gårda hittade vi dessutom en fastighet som fungerar väldigt väl för vår verksamhet. Så det var nog en blandning av medvetet sökande och lite tur, säger nya Göteborgschefen Johan Herner.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-07-07 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Technopolis fastighet i Gårda omfattar 35 000 kvadratmeter.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


Technopolis grundades i Uleåborg 1982 av en grupp företag som tillsammans ville skapa en tillväxtmotor för verksamheter, och därigenom skapades en av de första teknikparkerna i Norden. Fram till 2010 växte man och etablerade sig i flera storstäder i Finland, och efter det har man etablerat sig i St. Petersburg, Tallinn, Vilnius och Oslo – för att 2016 ta steget in i Sverige och Göteborg. Tillväxtstrategin är att fortsätta utöka campusnätverket i Norden och Baltikum med fokus på de platser som är bäst lämpade, kan erbjuda tillräcklig volym, och där man menar att maximalt värde kan läggas till genom att man effektivt utnyttjar konceptet. Konceptet i sig innebär att kombinera flexibla kontors- och supporttjänster till en framgångsrik arbetsmiljö.

– Vi satsar på flexibilitet med hög service, och så kompletterar vi med allt som man tror eller vet att kontorshyresgäster vill ha, säger Johan Herner.

På Technopolis campus finns förutom själva kontorslokalerna restauranger, konferensmöjligheter, co-workingareas, receptionisttjänster – och till och med tjänster som företagshälsovård och frisör.

– Det finns egentligen ingen gräns för när konceptet går i taket, vi vill att hyresgästerna ska kunna fokusera på sin affär och att lokalerna ska vara självgående, ­säger Johan Herner.
Artikelbild

Johan Herner.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


Vill kunna erbjuda flexibilitet


Technopolis fastighet i Gårda består av 35 000 kvadratmeter fördelat på fyra sammanbyggda huskroppar. Att man vill ha så pass stora campus har att göra med att man vill kunna erbjuda flexibilitet där hyresgästerna kan expandera eller minska. Det ger också möjlighet till större co-workingareas, fler konferensdelar och det blir överlag lättare att följa kundernas behov.

Än så länge tillämpas inte Technopolis koncept fullt ut i Gårda, först ska några saker falla på plats. Bland annat ska samtliga lokalytor vara uthyrda, och även befintliga hyresavtal och förutsättningar påverkar lanseringen. De närmsta månaderna kommer byggnation att inledas på bottenvåningen och ett co-workingarea kommer att lanseras.

– Att man har co-workingareas gör att man är mer flexibel och kan inhysa allt från start-up-bolag till riktigt stora företag. Vi satsar på kontorshyresgäster, men välkomnar alla branscher och försöker få till en bra mix, säger Johan Herner.

Befintliga hyresgäster i Gårda i dag är Telia, Fujitsu, Webhelp och Coopervision. För Technopolis är relationen mellan hyresgästerna viktig.

– Vi satsar på att ha mycket kitt mellan våra hyresgäster och kommer att ha många event och aktiviteter. En viktig del i det här huset är att vi har rådighet över bottenvåningarna, för där kan vi få till en viktig samvaro mellan hyresgästerna, säger Johan Herner.

Hur hamnade Technopolis i Göteborg, och Gårda?


– Göteborg sågs som jätteintressant, framför allt ur ett tillväxtperspektiv, och i framtiden vill vi ha fler campus här. I Gårda hittade vi dessutom en fastighet som fungerar väldigt väl för vår verksamhet. Så det var nog en blandning av medvetet sökande och lite tur.

Att Johan Herner hamnade på Technopolis beskriver han också som lite av en slump. Han kommer ­senast från Stena Fastig­heter – som redan 2013 visade intresse för fastig­heten i Gårda. Dock blev det inget köp då utan fastig­heten köptes av Niam, för att senare säljas vidare till Technopolis 2016.

– Då hade jag aldrig hört talas om Techno­polis, men eftersom jag är intresserad av företagsamhet läste jag på en del om bolaget och tyckte det lät som ett spännande bolag med ett genomtänkt koncept. Sedan tänkte jag väl inte mycket mer på det just då, säger ­Johan Herner.

2016 tillträdde Technopolis Gårda-fastigheten, och under hösten fick Johan Herner ett samtal.

– Då var det en rekryterare med uppdrag från Technopolis som behövde en ansvarig för verksamheten i Göteborg. Då gällde att hålla masken och försöka låta lagom intresserad, säger Johan Herner och skrattar.

Det slutade dock med en anställning och den 6 februari började han på sitt nya jobb, som han trivs mycket bra på. En fördel som han lyfter med Technopolis är internationaliseringen.

– Jag har redan fått leads från hyresgäster på andra campus som vill starta upp i Göteborg.

Hur ser du på Gårda som område?


– Jag har varit väldigt mycket i Gårda och tycker att det är ett jättebra område, här finns hög tillgänglighet och ett stort utbud av service och restauranger.

– Jag tror på Gårda och ser man framåt tio år kommer här att finnas högre byggnader, högre densitet och fler människor i rörelse större del av dygnet.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration