"Det är roligt med lokaler"

Med bland annat företagsparken Nya Varvet ser Källfelt Byggnads AB positivt på framtiden och planerar en rad projekt – både på lokalsidan och på bostadssidan.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-05-06 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Peter Boström, vd för Källfelt Byggnads AB.
Bild: Källfelt Byggnads AB


Peter Boström blev vd för Källfelt Byggnads AB i maj förra året, i samband med ett generationsskifte. Han berättar att Källfelt senast drevs i tredje generationen av Göran Källfelt, men att ägarna nu till stor del har gått över från tredje till fjärde generationen – vilket innebar att man gick från fyra till elva huvudägare. I samma veva tyckte man att det var positivt med en vd utanför familjen. Peter Boström är dock långt ifrån ny på bolaget.

– Jag har jobbat här i 16 år och var tidigare förvaltningschef. Det är många år på samma bolag – något som är vanligt här hos oss. Det är roligt att jobba på Källfelt, börjar man här så slutar man helt enkelt inte, säger han.

Källfelt Byggnads AB grundades 1923. För fem år sedan gick flyttlasset till Nya Varvet, där de samordnade sin fastighetsförvaltning med byggverksamheten och har utvecklat en ny företagspark. Här ligger numera den största delen av bolagets kommersiella innehav. Källfelt är från början ett gammalt byggmästarbolag och grundades av murarmästare Johan Källfelt.

– Det har varit ett byggbolag från start, och det var inte förrän på 70-80-talet som vi blev mer av en fastighetsförvaltande verksamhet, säger Peter Boström.

Man har dock inte släppt byggdelen helt utan har fortfarande en mindre byggavdelning. Nu bygger man mest åt sig själva.

Ett ledord för Källfelt är långsiktighet, man säljer väldigt sällan och sker det är det oftast i form av bytesaffärer.

Köper ni då?


– I vårt bestånd har vi fortfarande så pass mycket möjlig­heter till egenutveckling att vi inte behöver köpa på många år. Här i Nya Varvet finns en hel del. Dessutom är det bättre avkastning på att utveckla egna projekt än att köpa.

Även relationerna med hyresgästerna är långa, Peter Boström berättar att de har hyresgäster som har suttit hos dem i 30–40 år.

Tyngdpunkten för Källfelt ligger på bostäder, totalt har de cirka 1 350 bostäder där de allra flesta ligger i Göte­borg. I Nya Varvet finns hyresgäster inom kontor och lätt industri, tillsammans med bland annat Dock­yard Hotell som hyr 8 000 kvadratmeter. Nyligen har restaurang Reveljen vid hotellet gjorts om och kan nu erbjuda mat för 450 sittande gäster. En annan stor hyresgäst är Göteborgs kommun som har flera skolor i området. Bland annat har två nya förskolor nyligen uppförts.

Vad händer annars för er del det just nu?


– Förutom de nya förskolorna som vi har byggt har vi även skapat nya lokaler för Västra Götalandsregionen. De har flyttat hit med campus Nya Varvet som är en konferens- och utbildningsanläggning på 4 000 kvadratmeter, säger Peter Boström.

Det planeras för fler bostäder i Nya Varvet och en utveckling av hamnen ligger också i framtiden.

– Vi har mycket kajplats här i Nya Varvet som vi funderar på att fräscha upp och göra med attraktivt.

Dessutom finns en varvs- och verkstadsbyggnad i området där Källfelt har bygglov för en påbyggnation om 1 200 kvadratmeter.

– Där kommer vi från nästa år kunna erbjuda lokaler från 200 kvadratmeter i ett helt unikt läge. Jag stod på taket och tittade och man ser ut till Vinga och hela hamninloppet och även hela vägen in till staden. Otroligt gott läge, säger ­Peter Boström.

Att de väljer att bygga till har bland annat att göra med det tryck som finns på området, av de 55 000 kvadratmeter lokalyta som man erbjuder är det endast en lokal på 84 kvadratmeter och en på 248 kvadratmeter, som ingår i ett byte och kan hyras ut till sommaren, som står lediga.

– Planen var egentligen inte att vi skulle växa på lokal­sidan, utan mer på bostäder. Men det är roligt med lokaler och det finns ett intresse utifrån, säger ­Peter Boström.

Källfelt äger även kommersiella lokaler vid Chapmans torg och på Wieselgrensplatsen där det finns både kontor, butiker och andra verksamheter. De bygger också bostäder och lokaler på Fjärde Långgatan.

Hur ser ni på framtiden?


– Vi har goda möjligheter att växa då vi har många ­projekt som vi kan utveckla i egen regi, både på lokalsidan och på bostadssidan. Framtiden ser ljus ut.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration