Nervkittlande fakta om kaffe

Kaffe är världens största handelsvara efter olja – och svenskarna dricker i genomsnitt tre koppar om dagen och nio kilo per person årligen. Här är några fakta om kaffe som du förmodligen inte kände till.

Skriven av Erika Johansson 2017-04-12 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

I slutet av 1600-talet anlände kaffet via Göteborgs hamn för första gången till Sverige.
I dag ligger Sverige på tredje plats i världen över kaffekonsumerande länder.

Kaffe är bär
Kaffebönans namn kommer från dess likhet med bönor. Men egentligen är kaffebönan frön i ett körsbärsliknande bär som växer på buskar.

Getter upptäckte kaffet
Legenden säger att getherdar i Etiopien på 900-talet upptäckte att getterna verkade dansa efter att de ätit bär av en speciell buske. En lokal munk prövade att göra en dryck av buskens bär och den höll honom vaken hela natten.

Skyddar mot sjukdomar
Forskning har visat att koffein har positiva effekter på diabetes, Alzheimers, Parkinsons och hudcancer hos kvinnor.

Ljusare kaffe är starkare
Trots starkare smak bränner mörkrostat kaffe bort en del av koffeinet. Ljusrostat kaffe har en högre mängd koffein.

Koffeinfritt
Koffeinfritt kaffe framställs genom att filtrera kaffebönorna genom hett vatten. Bönorna absorberar sedan vattnet igen för att återuppta smak och olja. Mycket koffein har försvunnit i processen men inte allt – fem till tio koppar koffeinfritt kaffe motsvarar en till två koppar vanligt kaffe.

Frystorkat kaffe
Kaffe var det första livsmedlet som blev frystorkat. Processen går ut på att färskvaror torkas och metoden började användas under andra världskriget för att kunna bevara livsmedel.

Antioxidanter
Enligt en amerikansk forskningsstudie är kaffe den ledande källan till antioxidanter i USA. Amerikanerna konsumerar i genomsnitt 1299 mg antioxidanter från kaffe varje dag.

Källa: Mittkok.se
Momondo.se


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration