Kramen som hälsningsnorm

Kramen har utvecklats från intim handling till hälsningsnorm. Enligt Sifo föredrar 42 procent kramen framför handskakningen.

Skriven av Erika Johansson 2017-04-05 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

– Vi har blivit allt öppnare med att hälsa på varandra och det är inte alltid lätt att veta vad som passar, säger Per Johnsson, legitimerad psykolog och prefekt vid Psykologiska institutionen vid Lunds universitet, till Kontorsliv.se.

– Det skulle kännas konstigt om exempelvis en läkare välkomnar patienten med en kram. Likaså att krama någon man precis träffat, fortsätter han.

Undersökningen visar stora skillnader beroende på var i landet vi bor. I norra Sverige hälsar 23 procent med en kram, medan nästan hälften, 47 procent, kramas i de södra delarna av landet.

Kramar är sällan rätt i jobbsammanhang.

– En kram kan ske kollegor emellan om man har jobbat tillsammans länge. Men som chef bör man aldrig kramas. Det sänder inga bra signaler, menar Per Johnsson.

En generell regel gällande kramar är att respektera gränser, exempelvis att inte hålla för länge eller för hårt.

Det går att undvika pinsamma situationer genom att se personen i ögonen och på så sätt läsa av situationen. Om man inte vill kramas är det bra att ta första initiativet, som att bestämt sträcka fram handen. Men om personen är ihärdig kan du behöva säga rakt ut att du inte vill kramas.

Källa: Kontorsliv.se


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration