Fabriksparken ska lyfta hela Sundbyberg

Fabriksparken ska utvecklas till blandstad – det hoppas Skandia Fastigheter ska få positiv inverkan både för kontorslokalerna i området och för hela Sundbyberg.

Skriven av Axel Ohlsson 2017-03-29 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Fabriksparken kommer att lyfta hela Sundbyberg.
Bild: Skandia Fastigheter


Skandia Fastigheter har varit etablerade i Sundbyberg länge. Nu håller man på att utveckla sitt bestånd i området. Där kontorshusen i stor utsträckning dominerat ska nu en parknära blandstad med omtanke för ett socialt och hållbart liv växa fram.

Det är i området som kallas Fabriksparken, vid Max Sieverts gamla kabelfabrik, som den nya stadsdelen bestående av bostäder, kontor, handel och service ska växa fram.

– Vi har haft marken som parkeringsplats tidigare. Nu vill vi göra den till en mer inspirerande och levande stadsdel med plats för umgänge. När folk går hem från jobbet blir det ganska öde i det området, tanken är att få lite mer liv, berättar Helena Ekman, uthyrningschef på Skandia Fastigheter.

Första spadtaget för det nya området tas under 2017. I den första etappen ska 150 bostadsrätter – om ett till fem rum – med butiks- och serviceinslag i markplan byggas. Tanken är att hela området ska stå klart 2021 och då bestå av 450 nya lägenheter.

– Byggnaderna blir i tegel som knyter an till den historiska miljön, och genom det nya området planeras ett stråk med naturliga mötesplatser och parkkänsla. Marabouparken som ligger på andra sidan av Fabriks­parken förlänger den gröna miljön, säger Helena Ekman.
Artikelbild

Helena Ekman.
Bild: Skandia Fastigheter


Fantastiska kommunikationer


Med position mitt i Sundbyberg har området redan ett mycket attraktivt läge, inte minst ur kommunikationssynpunkt.

– Det ligger med utfart direkt på E18 med Bromma flygplats fem minuters bilväg bort. Dessutom är det en nod av allmänna kommunikationer med flygbussar, pendeltåg, fjärrtåg, tunnelbana och tvärbanan. Det är fantastiska kommunikationer och det har företagen verkligen börjat få upp ögonen för först nu på slutet, säger Helena Ekman.

Det strategiska kommunikationsläget och den ansiktslyftning området är på väg att genomgå i och med blandstadens utveckling kommer göra Fabriksparken än mer attraktivt för de kontorshyresgäster som finns i området och för nya som söker sig dit.

– Jag tror bara att det kommer påverka positivt. Det kommer att bli en helt annan levande stadsmiljö. Det känner vi att man efterfrågor. Dels handlar det om att det skapar trygghet när man går hem för dagen när det är mörkt. Finns det då bostäder och service så blir det en helt annan känsla.
Artikelbild


Bild: Skandia Fastigheter


Vad är det för typ av bolag som söker sig till området?


– Vi har en del myndigheter som sitter där, Kronofogden har två olika ytor och Kemikalieinspektionen sitter på en väldigt stor yta. Sedan har vi tillfälligt haft Unionen här i närmare två års tid medan deras lokaler i city gjorts i ordning. Det har passat oss väldigt bra med den omvandling vi håller på att genomföra.

– Det är väldigt blandning av verksamheter som håller till där, det känns jättebra och nästan som en förutsättning för att området ska blomstra.

Tidigare fanns även Icas IT-avdelning i Skandia Fastigheters lokaler innan man lämnade för att hamna på samma plats som Icas huvudkontor. Vakanserna som uppstod där håller Skandia Fastigheter på att fylla upp.

– Det är sju plan totalt och vi har tre plan kvar att hyra ut. Det rullar på bra. Vi har en del intressenter till de befintliga ytorna.

Hur är intresset för Sundbyberg som område?


– Det är otroligt spännande för det kommer i stötvågor. Sundbyberg har legat ganska okänt på kartan. Det har man bland annat märkt på att andra fastighetsägare marknadsfört området i stället för sina tomma lokaler, just för att få det mer på kartan – där har vi brottats lite i motvind tidigare.

– Fabriksparken kommer inte bara att vara positivt för vårt område utan även för lanseringen av hela Sundbyberg.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration