En stadsdel i stadsdelen

Fabege utvecklar stadsdelen Arenastaden i Solna där SEB:s 97 000 kvadratmeter stora huvudkontor nu börjar närma sig en första inflyttning. – Det blir som en stadsdel i stadsdelen, säger Kaan Tektas, projektchef för fastigheten.

Skriven av Axel Ohlsson 2017-03-27 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Fabege


I anslutning till Solna station har förändringens vindar blåst de senaste åren. Det område som tidigare var slitet och ogästvänligt, med ett par industrikomplex som enda byggnader, har i Fabeges händer utvecklats till ett mycket attraktivt område.

Det startade med att det svenska herrfotbollslandslagets och AIK:s nya hemvist, Friends Arena, byggdes och fortsatte sedan med flera stora kontorsbyggnader. Dessutom uppförde Unibail-Rodamco Sveriges största köpcentrum, Mall of Scandinavia, i området.

Tidiga skisser


Utvecklingen har lockat flera stora företag att flytta till Arenastaden. Telia har kommit dit, Siemens är på väg och i vår flyttar drygt hälften av SEB:s 4 400 medarbetare in i sitt nya huvudkontor, en enorm byggnad med cirka 72 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta och 97 000 kvadratmeter total BTA.
Artikelbild

Pernilla Arwidson och Kaan Tektas.
Bild: Fabege


– Runt årsskiftet 2013/2014 inledde vi diskussioner om Arena­staden med SEB. Pyramiden 4, det som blir SEB-huset, har legat som ett eget kvarter i den planen. Så det var en lämplig area och en lämplig storlek för att matcha SEB. I början av 2014 startade vi upp allt arbete med en hyresförhandling och allt underlag för att ta fram ett hyresavtal och börja forma produkten, berättar Kaan Tektas.

– SEB hade gjort en utvärdering av sina behov och skapat ett program utifrån det. Det programmet fick vi i handen. Då kunde vi börja forma och ta fram tidiga skisser och tidiga programritningar för huset för att matcha programmet. Tiden för tillträde, i maj 2017 och maj 2018, har varit väldigt viktig. De tiderna har styrt processen.

I en process som gått fort och där mycket av arbetet gjorts parallellt har Fabege haft en väldigt nära kontakt med SEB och entreprenören Veidekke.

– Det har varit ett väldigt tätt samarbete mellan Fabege, SEB och Veidekke i det här projektet. Eftersom tidsplanen var så viktig har det varit nödvändigt.

– Men det är så vi arbetar generellt inom Fabege, vi vill ha ett nära samarbete. Vi sätter oss gärna i en trestolssittning där entreprenör, hyresvärd och hyresgäst arbetar tillsammans. Då får man in alla kravbilder, samtidigt som man får ta del av varandras kompetens direkt. Vi som förvaltar vet exempelvis vad som fungerar och kan vara med och styra materialval så att man får material som håller över tid.

– Det är skillnad om det är en hyresgäst som hyr en mindre yta och en hyresgäst som hyr ett helt hus, då ställs lite andra krav. Särskilt när det är en bank som ska flytta in, då är det enorma krav på säkerheten. Det hade varit väldigt svårt att gå igenom processen utan att ha ett nära samarbete med dem i det här fallet. SEB har en väldigt stor kompetens in-house. De vet precis hur de vill bygga upp systemen. Det har varit kul och väldigt lärorikt att få vara med och arbeta med dem kring det.

Hur har det varit att arbeta i så hög produktionstakt?


– Vi ser ju helst att det går i lite lugnare takt. Att arbeta så här ställer väldigt höga krav på organisationen och på att kommunikationen fungerar med alla inblandade parter. Vi har arbetat väldigt hårt med den delen för att se till att få ut information.

– Samtidigt kan man ta med sig erfarenheten från det här projektet att det faktiskt fungerar att ha den här takten om det krävs i ett projekt framöver.

Ska främja spontana möten


När SEB flyttar ut till Pyramiden 4 slår man samman tre av sina kontor. Lokalerna med plats för 4 400 arbetsplatser har därför anpassats för att hjälpa till att sammanföra människor med deras nya kollegor.

– En viktig del i projektet har varit att huset ska främja ett internt samarbete. Husets struktur är semipublik, alltså inte publika för allmänheten – men publika för SEB. Där finns alla funktioner som restauranger, hörsal, gym, företagshälsa, café och alla atrier hamnar där.
Artikelbild

SEB:s huvudkontor byggs i två huskroppar som är sammanlänkade.
Bild: Fabege


– De ytorna ska främja möten. Där träffar man sina kollegor i stället för att man bara sitter på sitt kontorsplan. Det har lagts ner mycket möda under projekteringen på att titta på flödena i huset så att man får bra kopplingar mellan de olika delarna av huset för att främja samarbete och spontana möten.

– Det är en väldigt bra standard i hela huset. Vi bygger ett taklandskap på våning 7. Alla tak är hopbundna med varandra så man kan gå från den ena ändan till den andra. I mitten av allt finns ett orangeri som man går igenom för att komma ut på andra sidan terrassen.

Taket kommer även att utrustas med solpaneler. Hållbarhetstänket har varit en viktig del i bygget.

– Vi har Breeam-Se Excellent som övergripande miljöklassning och lägger alltid ner mycket möda på hållbarhetsfrågor inom Fabege. Även för SEB har det varit en viktig fråga. Det har varit jätteviktigt att ha en miljöklassning på huset, säger Kaan Tektas.

– SEB kommer att ha ett stort cykelgarage för att underlätta för sina anställda att välja cykeln som transportmedel. Dessutom möjliggör närheten till pendel­tåget, citybanan och den kommande tunnelbanan valet att åka kollektivt hit, säger kommunikatören Pernilla Arwidson.

I samband med att SEB-huset blir klart kommer även Stjärntorget, som länkar ihop bygganden med Solna station och Mall of Scandinavia, att färdigställas. Något som gör att området binds ihop.

Hyreskontraktet med SEB sträcker sig över 20 år. Huset är utvecklat så att det går att anpassa för eventuella behov av förändringar i framtiden.

– Det krävs att det finns en flexibilitet i huset så att det fungerar över lång tid. Strukturen i huset är gjord så att man kan dela av det i mindre delar om det skulle behövas. Det kan vara så att behovet hos SEB förändras efter 20 år, där de hypotetiskt bara kan komma behöva sitta i 80 procent av huset eller att vi behöver bygga på huset ytterligare. I dag kan vi dela av huset i mindre delar om det skulle behövas. Det finns en flexibilitet i det, säger Kaan Tektas.

Hur känns det när det börjar närma sig första inflyttning?


– Det är jättespännande.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration