"En viktig del av Borås historia"

Efter drygt 150 år med väveriverksamhet vill nu Riksbyggen göra om en av Borås mest kända fastigheter till modern kontorsverksamhet – men med en historisk touch. – Den här fastigheten är en kulturskatt och vi vill bevara den väl eftersom det är en viktig del av Borås historia som textilstad, säger Thomas Pettersson, uthyrningsansvarig på Riksbyggen.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-03-28 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Den välkända kontorsfastigheten är rundad utefter Viskan.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


Riksbyggen köpte fastigheten Viskaholm 2 (Wäferi­bolaget) av Steen & Ström 2015 bland ­annat på grund av att man tyckte att fastigheten hade ett bra, centralt läge. Projektet som nu står i startgroparna består av två olika delar – dels ska den karaktäristiska, böjda kontorsdelen omvandlas till modern kontorsverksamhet och dels ska det gamla lagret rivas och ersättas med bostäder. På grund av bostadsinslaget har Riksbyggen valt att sälja 25 procent av fastigheten till AB Bostäder. Förklaringen till det är att Riksbyggen bygger mestadels bostadsrätter medan AB Bostäder bygger hyresrätter, och man ville gärna ha en blandning för att kunna erbjuda bostäder för alla.

När det gäller utformningen av det nya området ­menar Riksbyggen att det är viktigt att boråsarna ska få chans att säga sitt, och man har därför startat en idébank kring vad som önskas i denna nya del av ­Borås ­centrum. Intresset har hittills varit jättestort, både för bostäderna och för de kommersiella lokalerna.

– Framför allt läget och historien är de saker som lockar intressenter, säger Jan-Erik Torild, projektledare på Riksbyggen.

Verksamheten vid Borås väveri startade i mitten av 1800-talet, och i början av 1900-talet fanns här närmare 970 vävstolar.

– Knappt 50 år senare arbetade 2 800 ­anställda i Wäferibolaget, så det har varit en stor verksamhet här med mycket liv och ­rörelse. Den atmosfären vill vi få tillbaka, säger Thomas Pettersson.
Artikelbild

För att ta vara på fastighetens stora ljusexponering vill man använda sig av mycket glas.
Bild: Tengbom


Kontorsdelen omfattar cirka 5 000 kvadratmeter fördelat på 4,5 plan. Till en början var tanken, på grund av byggnadens historia, att få hit verksamheter med textilanknytning, men med nya Textile Fashion Center en stenkast bort har man nu valt att tänka lite bredare.

Riksbyggen ska själva flytta in på plan två i slutet av året, medan övriga nya hyresgäster välkomnas i början av 2018. Ännu är inga kontrakt skrivna, men man har intressenter i form av både större och mindre företag. För utsidan har de haft hjälp av arkitekt Gert Wingårdh och det invändiga står Tengbom för.

– Under processens gång har vi kommit fram till att vi vill ha in så mycket ljus som möjligt, därför kommer vi att använda oss av mycket glas invändigt. Speciellt med det här huset är att du får morgonsolen mot Viskan, middagssolen längst fram och kvällssol på innergården, säger Thomas Pettersson.

Vill bevara utsidan


Viktigt för Riksbyggen har varit att behålla utsidan så intakt som möjligt på kontorsdelen, ett arbete som har genomförts tillsammans med Borås stads stadsantikvarie och biträdande stadsarkitekt Fredrik Hjelm.

– Huset är varken k-märkt eller q-märkt, men det är ändå en kulturskatt och vi vill bevara det väl eftersom det är en stor del av Borås historia som textilstad, säger Thomas Pettersson.

– Ja, det är lite av ett landmärke i staden, och den känslan vill vi ska finnas kvar, lägger Jan-Erik Torild till.
Artikelbild

Thomas Pettersson.
Bild: Riksbyggen


I stort sett det enda som ska göras som kommer att synas utifrån är att nästan alla fönster ska bytas ut. Allting på insidan ska däremot bli nytt och fräscht, och det ska bli en modernt utrustad fastighet. Tanken är att utvecklingen av kontorsdelen ska komma igång i mars/april. Byggnationen av bostäderna kommer att starta lite längre fram.

Hur ser det ut här om tre år?


– Förutom att kontorshyresgästerna är etablerade på plats hoppas vi att lagret som ska omvandlas till bostäder är rivet och att det har börjat växa upp en ny del av centrum, säger Thomas Pettersson.

Förhoppningen från Riksbyggens sida är också att samarbeta med Borås stad för att tillsammans skapa en blandstadsdel med bostäder, service och kommersiella verksamheter.
Artikelbild

Jan-Erik Torlid.
Bild: Riksbyggen


– Resecentrum ligger precis på andra sidan berget och genom att öppna upp denna del av staden kan det skapas betydligt mer rörelse, utanför vår fastighet finns redan ett väldigt stort flöde, där går mellan 5 000 och 7 000 personer varje dag, säger Thomas Pettersson.

Längre fram i tiden finns planer på restauranger och andra verksamheter som kan levandegöra området ytter­ligare.

– Det är trevligt när nya delar av centrum öppnar sig för boråsarna, det hoppas vi kunna få till här, säger Jan-Erik Torild.

– Varför inte bygga en brygga utefter fastigheten som ju ligger formad längs med Viskan? Det hade varit ett utmärkt läge, säger Thomas Pettersson.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration