Tidssvinn på jobbet

Bristande arbetsro, teknikstrul och möten är några av de värsta tidsätarna när du har mycket att göra. Fyra av tio anställda förlorar 45 minuter av arbetsdagen och cheferna ännu mer, visar en undersökning från Manpower.

Skriven av Erika Johansson 2017-03-22 | Arbetsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Strul på arbetsplatsen leder till ineffektivt arbete. Bristande arbetsro och att ofta bli avbruten är den största faktorn. Många upplever även möten och teknikstrul som en stor faktor enligt undersökningen.

Jobbstrulet för chefer har ökat de senaste åren och majoriteten uppskattar att 45 minuter till två timmar går till spillo per dag. Några av de värsta tidsätarna är överfulla mejlkorgar och oproduktiva möten.

– På morgonen är hjärnan oförstörd av andra intryck, därför passar det bra att tänka strategiskt, långsiktigt eller tillämpa tuffare uppgifter. Att ägna sig åt mejlhantering är bortkastat på morgonen, säger Petra Brask, effektiviseringskonsult till Chef.se.
Artikelbild

Mejlproblemet kan lösas genom att filtrera bort mindre brådskande mejl som hamnar i en egen mapp, exempelvis mejl som skickas till dig som kopior. Dessa skummas igenom en gång per dag och för de flesta fungerar detta bra.

Petra Brask tipsar om att försöka skapa delaktighet på mötena och diskutera hur ett bra värdskap är.

– Möten är i grunden ett bra arbetsredskap. Dessvärre har det blivit en gnällkälla. Genom att sovra ut det positiva och negativa med era möten kan ni hitta andra mer effektiva vägar. Viss information kanske kan nås ut på andra sätt, säger Petra Brask.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration